Palazzo Pretorio Arezzo

Zeg het voort
Share

Het Palazzo Pretorio bevindt zich in de Via dei Pileati in Arezzo. Het bestaat uit verschillende gebouwen die tot één groot complex samengevoegd zijn. De wapenschilden op de façade tonen de belangrijkheid van het paleis gedurende de middeleeuwen.

Weetjes Palazzo Pretorio Arezzo

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Palazzo Pretorio

Het adres van het Palazzo Pretorio is Via dei Pilati – 52100 Arezzo. (Het gebouw neemt een hele straatkant in beslag.) Openingstijden en toegangsprijs onbekend.

Geschiedenis Palazzo Pretorio

Het gebouw staat in een wijk waar zich verschillende andere paleizen van Welfen uit de adelstand van Arezzo, (De Welfen steunden de Paus, de Ghibellijnen de Keizer) als de Albergotti, de Sassoli en de Lodomeri families. Het Palazzo Pretorio is eigenlijk rond het begin van de 15e eeuw ontstaan door de gebouwen van bovenstaande families samen te voegen.

Oorspronkelijk had het paleis nog een toren, maar één van de twee is bij één van de talrijke restauraties waaraan het paleis in de loop der eeuwen is blootgesteld neergehaald.

Tot 1290 was het Palazzo Pretorio de zetel van de Capitano del Popolo, een soort tussenfiguur tussen de “nieuwe rijke” handelaars en handwerklieden en de traditionele adelstand, vertegenwoordigd door de zogeheten Podestà.

Vanaf de 15e eeuw deed het een tijdlang dienst als gevangenis. Tijdens een restauratie aan het begin van de 20e eeuw heeft men echter alle gevangeniscellen weggehaald zodat het nu weer in de oorspronkelijk staat hersteld is.

Op het moment etelt o.a. de Bibliotheek Città di Arezzo in het Palazzo Pretorio.

Bezienswaardigheden Palazzo Pretorio

  • Op de façade van het gebouw zijn verschillende wapenschilden te zien van zowel leden van de Podestà als van de verschillende “Kapiteins” en andere hoogwaardigheidsbekleders die in het gebouw gezeteld hebben tussen de 14e en de 18e eeuw.
  • Links in de gang kan men een oude kapel zien met fragmenten van een oude “Aankondiging van de Heer” (Annunciazione).
  • In een kleine zaal op de eerste verdieing is een tabernakel te zien met een 14e eeuwse “Madonna met Kind”.
  • De hoekkamer op de tweede verdieping heeft een mooi 15 eeuws houten plafond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *