San Damiano Klooster Assisi

Zeg het voort
Share

Het Klooster van San Damiano e le Sue Clarisse is één van de belangrijkste plekken in Assisi, aangezien het hier is dat het verhaal van Sint Franciscus een aanvang nam toen de Christus aan het kruis waarvoor hij zat te bidden plotseling tot leven kwam en zei “Bouw mijn kerk opnieuw op”. Het is een veel soberdere kerk dan de Sint Franciscus en ze ligt op een rustige plek een stukje buiten de stad.

Weetjes San Damiano Klooster Assisi


Sint Franciscus

Wanneer men vanuit het refectorium waar Santa Chiara stierf de trappen afdaalt, komt men bij de grot waar de Heilige Franciscus zich voor zijn vader verborgen hield, toe deze zijn bekering wilde probremen te voorkomen. In 1205 voltrok het mirakel van de sprekende Christus zich er en later zou Sint Franciscus hier ook zijn Cantico delle Creature schrijven.


Santa Chiara

Santa Chiara begon haar Orde van de Clarissen hier. De orde was er van 1212 tot 1253 ook gehuisvestigd. Gedurende een groot gedeelte van haar leven was ze er zelf als abdis werkzaam en ze zou er uiteindelijk ook stervene werd later begraven in de naar haarzelf genoemde Basilica di Santa Chiara.


Weetjes

Het tuintje van het klooster staat ook wel bekend staat als het “bloembed van de verheerlijking van het geschapene” (wat, wees niet bevreesd, in het Italiaans een stuk minder hoogdravend klinkt).

Eeen gedeelte van het klooster, te weten het oorspronkelijke oratorium, is door Sint-Franciscus met zijn eigen handen gebouwd.

Praktische Informatie

Openingstijden: Zomertijd: 10.00 – 12.00 en 14.00 – 18.00. Gedurende de wintertijd gaat het complex reeds om 16.30 uur dicht. (Het klooster kan overigens slechts gedeeltelijk bezocht worden.)
Gesloten: Nooit.
Toegangsprijs: Gratis.
Telefoon: +39 075812273.
Adres: Via Sa Damiano, Assisi. Italië.

Wat is er te zien?

In de Coretto di Santa Chiara bevindt zich een muurschildering van Christus aan het Kruis.

De plafondschilderingen in de kerk verbeelden St. Agnes; Sint-Franciscus Biddend vòòr het Kruis; Sint-Franciscus die zijn Geld Weggooit voor een Priester en De Vader van Sint-Franciscus die hem met een Stok Bedreigt.

Er hangt een kopie van het Kruis dat Sint-Franciscus toesprak. Het origineel is in de Basilica di Santa Chiara te zien.

Eusebio da San Giorgio is verantwoordelijk voor de fresco’s in de kloostergang: “Sint-Franciscus die de Stigmata Ontvangt” en “De Maria-Boodschap”.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *