Historische Gebouwen Bologna

Zeg het voort
Share

De belangrijkste historische gebouwen van Bologna bevinden zich in de directe omgeving van het Piazza Maggiore. De bekendste van deze paleizen zijn het Palazzo del Podestà, het Palazzi d’Accursio en het Palazzo Re Enzo.

Historische Gebouwen Bologna

Palazzo del Podestà

Het Palazzo del Podestà in Bologna is één van de eerste drie gebouwen die in het begin van de 13e eeuw gebouwd werden om er het gemeentebestuur en de verschillende kantoren van de stad onder te brengen. Deze staan alle rond het centrale plein Piazza Maggiore, dat in 1200 speciaal voor dit motief aangelegd was. Hiervoor hadden wel verschillende al bestaande huizen en zelfs kerken gesloopt moeten worden. De Voltone del Podestà staat bekend vanwege het vreemde geluidseffect.

Palazzo Re Enzo

In 1200 liet de gemeente een aantal woningen en kerken slopen om het huidige centrale Piazza Maggiore aan te kunnen leggen. Dit plein moest het administratieve en commerciële centrum van de stad worden. Het Palazzo Re Enzo was één van de paleizen die met dit doel opgetrokken werden. De koning naar wie het paleis genoemd is werd hier 23 jaar lang gevangen gehouden. Het deed ook dienst als opslagplaats voor militaire werktuigen.

Palazzo d’Accursio

Het Palazzo Comunale (Piazza Maggiore, 6) bestaat uit een aantal gebouwen die verspreid over een aantal eeuwen toegevoegd zijn aan een tegen het einde van de 13e eeuw door de stad aangekochte paleizen. Eén van die paleizen was de woning van de jurist Accursio. In de zalen van dit gebouw is o.a. een klein gemeentelijk kunstmuseum gevestigd. De façade wordt gekenmerkt door een grote klok en een pauselijk standbeeld boven het hoofdportaal.

Palazzo Fava. Palazzo delle Esposizioni

Het Palazzo Fava Ghisilieri (Via Manzoni, 2) is een middeleeuws gebouw dat halverwege de 16e eeuw in handen van de machtige familie Fava kwam. Tegenwoordig wordt het gebruikt als expositieruimte, maar de grootste trekpleister wordt nog steeds gevormd door enkele fresco-cyclussen van de broers Caracci. De huidige naam is Palazzo Fava. Palazzo delle Esposizioni.

Palazzo Bocchi

Het Palazzo Bocchi (Via Goito, 16) is genoemd naar de lokale humanist Achille Bocchi. Het is in de 16e eeuw door Vignola ontworpen. Het is het enige monumentale gebouw in Europa met een Hebreeuwse inscriptie op de buitenmuur.