Mooiste pleinen Bologna

Zeg het voort
Share

De drie pleinen die Bologna het meest karakterizeren liggen direct naast elkaar en gaan zelfs vrijwel in elkaar over. Dit zijn het Piazza Maggiore, het Piazza Re Enzo en het Piazza del Nettuno.

Mooiste pleinen Bologna

Piazza Maggiore

Het Piazza Maggiore is het centrale plein van de stad. Het is op dit plein dat de belangrijkste winkelstraten uitkomen. Het heeft in  de loop der eeuwen verschillende gedaantewisselingen ondergaan en wordt omlijst door enkele van de bekendste gebouwen, waaronder de San Petronio Basiliek, het Palazzo del Podestà en het Palazzo dei Notai.

Piazza Re Enzo

Het Piazza Re Enzo bevindt zich tussen het Piazza Maggiore en het Piazza del Nettuno. Het is genoemd naar het 13e eeuwse Palazzo Re Enzo, dat zo heet omdat de koning van Sardinië er gedurende de strijd tussen de Welfen en de Ghibellijnen tintallen jaren gevangen zat. Het gebouw werd ook wel Palazzo Nuovo genoemd, omdat het als uitbreiding van het Palazzo del Podestà ontstaan was.

Piazza del Nettuno

Het Piazza del Nettuno is genoemd naar de monumentale Neptunusfontein die middenop het plein staat. Deze fontein is in 1565 door de beeldhouwer Giambologna gemaakt en wordt door de lokale bevolking de Gigante genoemd. Het belangrijkste gebouw aan het plein is het Palazzo Re Enzo. Het grenst verder aan de Via Rizzoli en aan het Piazza Re Enzo.

Piazza Verdi

Het Piazza Verdi bevindt zich in het historische centrum van de stad, op enkele minuten van de torens die symbool staan voor Bologna en van de San Pietro Kathedraal. Het Stadstheater (Teatro Comunale) bevindt zich aan dit plein, dat in de zomer vaak voor open lucht evenementen gebruikt wordt. De Via Zamboni loopt midden door het met portico’s omlijste plein.

Piazza Cavour

Piazza Cavour - Pleinen BolognaHet Piazza Cavour bevindt zich op korte afstand van het Piazza Galvani. Het plein wordt gekenmerkt door een centrale tuin, waaromheen in de 19e eeuw een aantal mooie gebouwen opgetrokken zijn. Deze paleizen worden gekenmerkt door de typische portico’s waar de stad bekend om is.

Piazza della Mercanzia

Het Piazza della Mercanzia is het centrale plein van de zogeheten Quadrilatero, de handelswijk van de stad, waar nog steeds vele traditionele ambachten uitgeoefend worden. De naam van het plein komt van het Palazzo della Mercanzia (ook wel Loggia dei Mercanti of Palazzo del Carrobbio), dat van de 14e tot de 18e eeuw de zetel van een aantal gildes was.

Piazza Galvani

Het Piazza Galvani bevindt zich aan de rand van het Quadrilatero en aan de achterkant van de San Petronio Basiliek. Het is genoemd naar het standbeeld van Luigi Galvani dat zich midden op het plein bevindt. De wetenschapper is er afgebeeld terwijl hij zijn beroemde spierstimulatie-experimenten met kikkers deed.

Piazza dei Tribunali

De grootste bezienswaardigheid aan het Piazza dei Tribunali is het Palazzo Baciocchi-Ranuzzi, dat tegenwoordig dienst doet als zetel van het Hof van Beroep. Het is tegen het einde van de 16e eeuw in opdracht van de jurist Carlo Ruini gebouwd. De San Paolo Maggiore Kerk bevindt zich op loopastand van het plein.