Palazzo Bocchi Bologna

Zeg het voort
Share

Het Palazzo Bocchi (Via Goito, 16) in Bologna is genoemd naar de lokale humanist Achille Bocchi. Het is in de 16e eeuw door Vignola ontworpen. Het is het enige monumentale gebouw in Europa met een Hebreeuwse inscriptie op de buitenmuur.

Weetjes Palazzo Bocchi Bologna

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Goito, 16 – 40126 Bologna. Het gebouw kan enkel van buitenaf ebzichtigd worden.

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Bocchi is in 1546 ontworpen door Jacopo Barozzi da Vignola. De eignaar van het gebouw was Achille Bocchi (1488 – 1562), die er de zetel van de door hemzelf gestichte Accademia Hermatena van maakte. De naam was een samenvoeging van Hermes, de God van de intelligentie en het woord, en diens vrouwelijke tegenhanger Atena.

Het interieur van het gebouw wordt opgeluisterd door in de 16e eeuw door Prospero Fontana geschilderde fresco’s.

Het gebouw wordt aan de buitenkant gekenmerkt door een hoge basis die met massieve bossage bekleed is. Boven de bossage zijn twee groe inscripties te zien. De eerste is in het Hebreeuws en citeert Psalm 120 uit het Psalmboek: “Heer, bevrijdt me van de leugenachtige lippen en de bedrieglijke tong”. De tweede inscriptie komt van het 1e Epistel van Horatius en beweert: “Je zal koning zijn, mits je correct handelt”.

Jacopo Barozzi da Vignola

Nadat Vignola het Palazzo Bocchi voltooid had vertok hij naar Rome, waar hij voor Paus Julius III geing werken. Hij ontwierp er o.a. de schitterende Villa Giulia, de Chiesa del Gesù en de Sant’Andrea in Via Flaminia Kerk. Deze laatste was de allereerste kerk die van een ovalen koepel voorzien was. Ook werkte hij mee aan de Porta del Popolo en de Sint-Pietersbasiliek. Buiten Rome was hij verantwoordelijk voor de Villa Lante bij Viterbo en de Villa Farnese in Caprarola.