Palazzo d’Accursio Bologna

Zeg het voort
Share

Het Palazzo Comunale in Bologna bestaat uit een aantal gebouwen die verspreid over een aantal eeuwen toegevoegd zijn aan een tegen het einde van de 13e eeuw door de stad aangekochte paleizen. Eén van die paleizen was de woning van de jurist Accursio. In de zalen van dit gebouw is o.a. een klein gemeentelijk kunstmuseum gevestigd. De façade wordt gekenmerkt door een grote klok en een pauselijk standbeeld boven het hoofdportaal.

Weetjes Palazzo d’Accursio Bologna

Openingstijden en toegangsprijs

Openingstijden: De Sala RossaSala d’Ercole, Sala Farnese en Cappella Palatina mogen bezocht worden wanneer ze niet in gebruik zijn. Hier kan men echter helaas pas bij aankomst achterkomen. De Sala del Consiglio Comunale is van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 13.00 uur geopend. De Sala Borsa is op maandag geopend van 14.30 tot 20.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur en de rest van de week (behalve op zon- en feestdagen, wanneer het gelsoten is) van 10.00 tot 20.00 uur. De ingang van de Sala Borsa is aan het Piazza Nettuno. Toegang: gratis.

Om de opgravingen onder het Piazza Coperta te kunnen zien kan men van 10.00 tot 13.30 en van 15.00 tot 18.30 uur terecht. Op maandagochtend en op zon- en feestdagen is dit niet mogelijk. Toegang is ook hier gratis.

De Gemeentelijke Kunstverzameling (Collezioni Comunali d’Arte) heeft aparte openingstijden.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo d'Accursio Bologna

Palazzo d’Accursio

Oorspronkelijk werd het gebouw gebruikt als publieke graanopslagplaats. Ook waren er enige gemeentekantoren gehuisvestigd. In 1336 werd het de zetel van de Anziani (“Ouderen”), wat in die tijd de hoogste bestuursraad van de stad was.

In de eerste helft van de 15e eeuw werd het paleis door de architect Fioravante Fioravanti gerestaureerd. Later werd ook de klok aan de Torre d’Accursio toegevoegd.

Van 1451 tot 1796 was er onder de grote klok een carousel bevestigd waarop vier houten figuren van iets meer dan een meter hoogte zich in een halve cirkel voortbewogen. De figuren verbeeldden de “Madonna met Kind” en de “Drie Koningen”. Ze zijn nu te zien in de Gemeentelijke Kunstcollectie op de tweede verdieping van het gebouw.

Op de façade is een vergulde “Madonna met Kind” te zien die in 1478 door Niccolò dell’Arca gemaakt is. Tot 1511 was er ook een beeltenis van Paus Julius II bevestigd, maar deze werd verwoest bij een poging van de Bentivoglio om in de stad terug te keren.

Halverwege de 16e eeuw werd het door Galeazzo Alessi gemaakt portaal aan de façade toegevoegd. In 1580 werd dit portaal bekroond met het bronzen standbeeld van Paus Gregorius XIII (een lid van de uit Bologna afkomstige familie Boncompagni). Dit werk werd vervaardigd door de beeldhouwer Alessandro Menganti.

Zalen

Binnen het gebouw kunnen een aantal zalen, kapellen en loggia’s bezocht worden.  Hiervoor moet men een door Bramante ontworpen brede trap beklimmen, die oorspronkelijk gemaakt was om de notabelen van de stad op hun paarden te laten beklimmen.

De belangrijkste zalen en andere attracties van het paleis zijn de Sala d’Ercole, de Sala del Senato (die tegenwoordig Sala del Consiglio Comunale heet), de Sala Regia (nu de Sala Farnese) en de Cappella del Legato (die ook wel Cappella Farnese genemd wordt).

Later toegevoegde zalen zijn de Sala Rossa op de eerste en de Sala Urbana op de tweede verdieping. Deze laatste maakt deel uit van het winterverblijf van de kardinalen die als pauselijke afgezant naar Bologna gestuurd waren. Tegenwoordig is deze residentie de zetel van  de Gemeentelijke Kunstverzameling. De zaal is gewijd aan Paus Urbanus VIII. Op de muren zijn de wapenschilden bevestigd van alle legaten en gouverneurs van de stad vanaf 1327 tot 1744.

De ingang naar de Sala Borsa bevindt zich aan het Piazza Nettuno. Voorheen was hier een in 1568 door Ulisse Aldrovandi gecreëerde tuin, die de “Tuin der Simpelen” genoemd werd. Tussen 1883 en 1886 werd hier een van gietijzer en glas gemaakt paviljoen neergezet, dat een eeuw later een tweede verdieping kreeg. Sinds 2001 is dit de zetel van de Gemeentelijke Multimediale Bibliotheek.

Tot November 2012 was het Morandi Museum eveneens in het Palazzo Comunale gehuisvestigd.

 

Piazza Maggiore, 6 – 40121 Bologna (BO)