Palazzo della Mercanzia Bologna

Zeg het voort
Share

Het Palazzo della Mercanzia is al meer dan 6 eeuwen lang de zetel van de kamer van koophandel van Bologna. Het wordt ook wel Palazzo dei Mercanti of Loggia del Carrobbio genoemd. De façade is in Gotische stijl gebouwd.

Adres, openingstijden en toegangsprijsç

Adres: Piazza Della Mercanzia, 4 – 40125 Bologna (BO). Tel: +39 051 6093111. Openingstijden: Van 07.30 tot 12.30 en van 14.30 tot 19.30 uur. Openbaar vervoer: Bus: 11, 13, 14, 19, 20, 25, 27, 29, 30, A, B.

Palazzo della Mercanzia Bologna

Geschiedenis

Palazzo della Mercanzia Bologna

Palazzo della Mercanzia

Het Palazzo della Mercanzia is al sinds het einde van de 14e eeuw de zetel van de Kamer van Koophandel, Industrie, Agricultuur en Ambachten van de stad. De constructie van de toenmalige Loggia del Carobbia begon in 1384. De architecten waren Antonio di Vincenzo en Lorenzo Bagnomarino die hiervoor drie al bestaande huizen samenvoegden. Deze huizen deden op da tmoment al wel dienst als douane en tolhuis.

De bouw werd in 1391 voltooid. In 1439 moest de constructie vergroot worden en in 1484 vond een verbouwing plaats. Deze was noodzakelijk geworden nadat de Torre de’ Bianchi omgevallen was en veel schade aangebracht had.

Tussen 1888 en 1890 vonden nieuwe herstelwerkzaamheden plaats. In 1949 stortte de halve façade in nadat een in d ebuurt gevonden bom uit de tweede wereldoorlog tot oontploffing gebracht werd.

Beschrijving

Het gebouw is gemaakt van de steensoorten laterizio en Istria. Het wordt gekenmerkt door twee diepe Gotische bogen, waarboven een marmeren balkon te zien is. Vanaf dit balkon lazen de rechters van het handelsgerechtshof hun beslissingen voor. Deze uitspraken werden aangekondig door het luiden van een klok die Lucardina genoemd werd. Een torenspits reikt vanaf het balkon tot boven de kantelen die de top van het paleis sieren.

Handelaars die failliet waren gegaan werden aan de middelste pilaar van de loggia vastgeketend om publieke schaam te ondergaan.

Het fundament van de portiek is hoger dan het plein zelf.

De kunstwerken in de kamers en wandelgangen van het paleis zijn grotendeels in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Aan één van de zijkanten is een gedenkplaat uit het begin van de 15e eeuw te zien. De tekst dat de leden van de Studio di Bologna en hun familieleden niet hoeven te betalen voor boeken en andere artikelen die ze voor de uitoefening van hun werk nodig hebben.

Piazza Della Mercanzia, 4 – 40125 Bologna