Palazzo Ghisilardi Fava Bologna

Zeg het voort
Share

Het Palazzo Ghisilardi Fava is een historisch gebouw in de Via Manzoni in Bologna. Het is de zetel van het Museum der Middeleeuwen (Museo Civico Medioevale) van de stad. Hoewel gebouwd op al veel eerder bestaande constructies wordt het gezien als voorbeeld van de Renaissance architectuur in Bologna.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Manzoni, 4 – 40121 Bologna. Tel: +39 051 203930 of +39 051 203916 (kassa). Openingstijden Middeleeuws Museum: Dinsdag t/m vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur; zaterdag, zon- en feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur; 24 en 31 December van 09.00 tot 14.00 uur. Gesloten: Maandag (tenzij deze op een feestdag valt, 1 Januari, 1 Mei, 25 December). Toegangsprijs: 5 Euro; 3 Euro voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar; gratis voor kinderen jonger dan 18; gratis voor iedereen op de eerste zondag van de maand. Houders van de Card Musei Metropolitani of de Bologna Welcome Card hebben gratis toegang.

Palazzo Ghisilardi Fava Bologna

Palazzp Ghisilardi Fava Bologna

Binnenplaats

Het Palazzo Ghisilardi Fava is gebouwd in opdracht van Bartolomeo Ghisilardi. Het is een uitstekend voorbeeld van een typisch 15e eeuws Bolognees herenhuis. De façade wordt gekenmerkt door een zeven bogen tellende portiek, met Gothisch aandoende kapitelen. Hierboven zijn in de 16e eeuw twee rijen vensters toegevoegd, die aan Antonio Morandi (bijgenaamd il Terribilia) toegeschreven worden.

Halverwege de 16e eeuw werd het paleis eigendom van de familie Fava, die ook het belendende gebouw bezat. In 1584 werd de fries van de sala nobile van het Palazzo Fava beschilderd door de broeders Annibale en Agostino Caracci, wiens vader Antonio de kleermaker van Filippo Fava was. De schilderingen verbeelden verschillende gebeurtenissen uit het leven van de mythische Jason.

Onder het Palazzo Ghisilardi Fava zijn Romeinse ruïnes gevonden, waaronder de resten van een marmeren straatweg. Er is ook nog een stuk stadsmuur uit de vroege middeleeuwen te zien.

De toren op de binnenplaats heet Torre dei Conoscenti en stamt uit de 13e eeuw.

Het gebouw zelf is tegenwoordig de zetel van het Museum van de Middeleeuwen.

Via Manzoni, 4 – Bologna