Palazzo Re Enzo Bologna

Zeg het voort
Share

In 1200 liet de gemeente Bologna een aantal woningen en kerken slopen om het huidige centrale Piazza Maggiore aan te kunnen leggen. Dit plein moest het administratieve en commerciële centrum van de stad worden. Het Palazzo di Ré Enzo was één van de paleizen die met dit doel opgetrokken werden. De koning naar wie het paleis genoemd is werd hier 23 jaar lang gevangen gehouden. Het deed ook dienst als opslagplaats voor militaire werktuigen.

Weetjes Palazzo Re Enzo Bologna

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza del Nettuno, 1/c – 40125 Bologna (BO). Het paleis kan enkel bij speciale gelegenheden bezocht worden. Openbaar vervoer: Bus 29, A (Piazza Maggiore); bus T (Piazza Roosevelt).

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Re Enzo is tussen 1244 en 1246, tegelijk met het Palazzo del Capitano del Popolo, gebouwd. In die tijd werd het nog vaak Palazzo Nuovo (“Nieuw Paleis”) genoemd om het te onderscheiden van het Palazzo del Podestà, dat al eerder opgetrokken was. Drie jaar later werd het de “residentie” van de bij de Slag bij Fossalta gevangen genomen koning Enzo van Sardinië. De koning, over wie vele legendes de ronde deden, zou er tot zijn dood, 23 jaar later, vast zitten.

Op de begane grond van het paleis werd het oorlogstuig van het leger opgeslagen. Ook werd de zogeheten Carroccio, een grote koets waaromheen het leger zich tijdens veldslagen opstelde en een belangrijke symbolsiche functie had, hier bewaard.

Stadsvergaderingen werden onder een portico op de eerste verdieping gehouden.

De door Antonio di Vincenzo ontworpen zogeheten Sala del Trecento werd later tot gemeentearchief omgevormd.

De bovenste verdieping werd in 1771 geheel door G. G. Dotti gerenoveerd.

In 1905 vond een nieuwe restauratie plaats, met als bedoeling de originele Gotische aanblik van het paleis te herstellen. Deze verbouwing gebeurde onder leiding van Alfonso Rubbiani. De kantelen, de bogen op de begane grond en het trappenhuis werden naar de oorpsronkelijke staat teruggebracht.

Rechts van het Palazzo Re Enzo bevindt zich de ingang van de Santa Maria dei Carcerati Kapel, waar terdoodveroordeelden zich terugtrokken om te bidden.

Piazza del Nettuno, 1/c – 40125 Bologna