Piazza Cavour Bologna

Zeg het voort
Share

Het Piazza Cavour in Bologna bevindt zich op korte afstand van het Piazza Galvani. Het plein wordt gekenmerkt door een centrale tuin, waaromheen in de 19e eeuw een aantal mooie gebouwen opgetrokken zijn. Deze paleizen worden gekenmerkt door de typische portico’s waar de stad bekend om is.

Piazza Cavour Bologna

Piazza Cavour Bologna

De buste van Cavour

De tuin is pas na de eenwording van Italië, in 1860, aangelegd. De aanleg was onderdeel van een grotere stadsvernieuwing die tot doel had het centrum van Bologna leefbaarder te maken.

Helaas moesten er om dit mogelijk te maken wel een aantal 16e eeuwse paleizen platgegooid worden. Ook verdwenen er een aantal straten, waarvan sommige nogal vreemde namen hadden als Borgo Sàlamo of Sblisgapianelle.

De tuin werd in 1870 verder ingericht door de uit Turijn afkomstige Pietro Ceri.

Het standbeeld van Cavour, dat midden in de tuin staat, is er in 1902 geplaatst. Het is gemaakt door de beeldhouwer Carlo Monari.

Hoewel de tuin niet erg groot is, is er wel een aanzienlijke verscheidenheid aan planten.

De in Bologna geboren Italiaanse zanger Lucio Dalla heeft een beroemd liedje over het Piazza Cavour geschreven. Dit “Piazza Grande” gaat niet, zoals vele Italianen denken, over het Piazza Maggiore.

Piazza Cavour Bologna