Piazza Maggiore Bologna

Zeg het voort
Share

Het Piazza Maggiore ligt midden in het centrum van Bologna. Het heeft in  de loop der eeuwen verschillende gedaantewisselingen ondergaan. De belangrijkste winkelstraten van de stad komen op het plein uit en het wordt omlijst door enkele van de bekendste gebouwen, waaronder de San Petronio Basiliek en het Palazzo dei Notai.

Weetjes Piazza Maggiore Bologna

Lang voordat het Piazza Maggiore aangelegd werd, was er in dit stadsdeel niet veel meer dan wat grasland. In het begin van de 13e eeuw was het al wel bebouwd, maar de woningen en kerken die er stonden moesten gesloopt worden om de aanleg van het plein mogelijk te maken. De gemeente had besloten een plein aan te leggen met de bedoeling het aanzien van de stad te vergroten. Ook kon men op deze manier de belangrijkste handelsactiviteiten op één plek onderbrengen.

De oorspronkelijke naam van het plein was Curia Communis of Platea Communis. De huidige naam wordt pas sinds de 16e eeuw gebruikt.

Vanaf het moment dat de Oostenrijkse keizer verbannen werd tot het einde van de tweede wereldoorlog heette het (naar de Italiaanse koning) Piazza Vittorio Emanuele II. Het koningshuis werd na de oorlog echter verbannen en de naam van het plein werd terugveranderd naar Piazza Maggiore.

De belangrijkste gebouwen die langs het plein staan zijn de San Petronio Basiliek, het Palazzo dei Notai, het Palazzo d’Accursio, het Palazzo del Podestà en het Palazzo dei Bianchi.

Het Piazza Maggiore heeft een lengte van 115 meter en is ongeveer 60 meter breed.

Palazzo dei Notai

Het officiële adres van het Palazzo dei Notai is Via Pignattari, 1. Zoals af te leiden valt uit het wapenschild met de ganzenveren op de façade was het de zetel van het gilde der notarissen. Het oorspronkelijke gebouw werd in 1287 opgetrokken, maar het werd later vergroot in de richting van de San Petronio Basiliek. De architecten van deze uitbreiding waren Berto Cavalletto en Lorenzo da Bagnomarino, met de hulp van Antonio di Vincenzo voor het ontwerp van de vensters. Het oudste deel werd in 1442 door Bartolomeo Fioravanti gerestaureerd. Een 18e eeuwse verhoging werd in 1908 door A. Rubbiani ongedaan gemaakt, waarbij gelijktijdig de gotische vensters in ere hersteld werden. Achille Casanova was verantwoordelijk voor de restauratie van de plafondschilderingen. Het Palazzo dei Notai is enkel toegankelijk wanneer er tentoonstellingen gehouden worden.

Palazzo dei Banchi

Het Palazzo dei Banchi (Piazza Maggiore, 6) is het laatst gebouwde paleis op het plein. Het is eigenlijk meer een losse façade die opgetrokken werd om de erachterliggende  markt aan het oog te onttrekken. De ontwerper van het in de 2e helft van de 16e eeuw gebouwde paleis was Jacopo Barozzi detto il Vignola. De façade heeft 15 bogen, waarvan er twee op de Via Clavatura en de Via delle Pescherie Vecchie uitkomen. De naam verwijst naar de “banken” waar de geldwisselaars hun werk uitoefenden.

Ligging

Openbaar vervoer: Bus 29, A (halte Piazza Maggiore).