San Domenico Basiliek Bologna

Zeg het voort
Share

De San Domenico Basiliek in Bologna is de belangrijkste zetel van de Domenicaner kloosterorde. Het is één van de mooiste kerken van de stad. Hoogtepunt is de Arca di San Domenico.

San Domenico Basiliek Bologna

Adres: Piazza di San Domenico, 13 – 40124 Bologna (tel: +39 0516400411). Openingsuren: Van 07.00 tot 13.00 en van 14.30 tot 20.00 uur. Op zon- en feestdagen ook van 21.00 tot 23.00 uur.

Geschiedenis en beschrijving

San Domenico Basiliek Bologna

Een anonieme artiest schilderde de oudste bestaande beeltenis van San Domenico (14e eeuw).

De heilige San Domenico, stichter van de Domenicaner kloosterorde, kwam rond het jaar 1200 in Bologna aan. Hij nam het stadsdeel in bezit waar de huidige kerk gebouwd is. Na zijn dood (1221) besloten de monniken om een grotere kerk te laten bouwen.

Het plein voor de kerk is betegeld met rivierstenen, een typisch middeleeuwse gewoonte. Een ander plein in Bologna waar dit het geval is is het Piazza Santo Stefano. De zuil die op dit plein staat is door Guido Reni ontworpen.

De façade van de kerk is in de Romaanse stijl gebouwd en is geheel met de typisch Romeinse laterizio stenen bekleed.

Het interieur van de San Domenico Basiliek bestaat uit 3 schepen en een aantal zijkapellen. De belangrijkste onder deze kapellen is de San Domenico Kapel.

De Arca di San Domenico is de sarcofaag waar de stoffelijke overblijfselen van de heilige zelf begraven liggen. Deze sarcofaag is ontworpen en bewerkt door Nicola Pisano en diens leerlingen, al hebben er ook andere meesters als Niccolò dell’Arca, Michelangelo, Alfonso Lombardi en Jean-Baptiste Boudard aan meegewerkt.

Het houten koor is tussen 1528 en 1551 door de monnik Damiano da Bergamo ontworpen en wordt soms gezien als het achtste wereldwonder. Karel V was een groot bewonderaar.

Het interieur is tussen 1727 en 1732 door Carlo Francesco Dotti gerestaureerd. De twee oude middeleeuwse gebouwen werden hierbij tot één gebouw samengevoegd.

Naast de San Domenico Kerk staat de door Baldassarre Peruzzi ontworpen Ghisilardi Kapel.

 

Fotogalerij

Piazza di San Domenico, 13 – 40124 Bologna