San Giacomo Maggiore Basiliek Bologna

Zeg het voort
Share

De San Giacomo Maggiore Basiliek in Bologna is gewijd aan de apostel Jacobus de Meerdere. Hij staat in de Via Zamboni in het centrum van de stad en is in de 13e eeuw gebouwd. De schilderijen en andere versieringen in deze kerk zijn gemaakt door de bekendste lokale kunstenaars uit de 15e en 16e eeuw. Het hoogtepunt is het Santa Cecilia Oratorium, dat ook wel bekend staat als de Sixtijnse Kapel van Bologna.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Zamboni, 15 – Bologna. Tel. 051 225970. Toegang: Gratis. Openingstijden: Elke dag van 08.00 tot 12.00 en van 15.30 tot 18.00 uur.

San Giacomo Maggiore Basiliek Bologna

San Giacomo Maggiore Basiliek Bologna

Pellegrino Tibaldi

Men begon in 1267 met de bouw van de kerk, een werk dat echter pas in 1315 voltooid werd. In de 15e eeuw vond een complete verbouwing plaats, die geleid werd door de architect Pietro da Brensa.

De klokkentoren van de San Giacomo Maggiore Basiliek stamt uit 1471. Enkele jaren later volgde de portico, die tot de meesterwerken van de Bolognese Renaissance gerekend wordt. De ontwerper was waarschijnlijk Tommaso Filippi.

De Poggi Kapel is grotendeels door Pellegrino Tibaldi beschilderd.

Andere kunstenaars wier werk in de kerk te zien is zijn o.a. Francesco Francia, Lorenzo Costa, Cesare Tamarocci, Gian Maria Chiodarolo en Amico Aspertini.

Santa Cecilia Oratorium

De Santa Cecilia Kapel is tegen de achterkant van de kerk zelf gebouwd. Ze is beschilderd met een fresco-cyclus die aan het leven van deze heilige gewijd is. De officiële naam is Oratorio di Santa Cecilia e Valeriano. Deze oorspronkelijk Romaanse kerk werd in opdracht van Giovanni II di Bentivoglio verkleind en door de grootste lokale kunstenaars uit de tijd met fresco’s verfraaid.

Via Zamboni 15 – Bologna