San Pietro Kathedraal Bologna

Zeg het voort
Share

De San Pietro Kerk is de Kathedraal van Bologna. De officiële naam van deze kerk is Cattedrale Metropolitana di San Pietro. De klokkentoren bestaat uit twee torens die om elkaar heen gebouwd zijn. Hoogtepunt is de beeldengroep “Treurnis om de Dood van Christus”.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via dell’Indipendenza, 7 – 40125 Bologna. Tel: +39 051222112. Openingstijden: Van 07.00 tot 19.30 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Hoofdaltaar San Pietro Kathedraal Bologna

Hoofdaltaar

De geschiedenis van de kathedraal van Bologna gaat terug tot het begin van de Christelijke tijd, al stammen de eerste geschriften waarin ze genoemd wordt uit de 10e eeuw. Een brand in 1131 en een aardbeving in 1222 brachten veel schade aan in de kerk, maar beide keren werd ze weer, met de nodige veranderingen, hersteld.

De klokkentoren bestaat eigenlijk uit twee torens, die in verschillende tijdperken gebouwd zijn. De eerste stamt uit de 10e eeuw, terwijl de tweede in de 13e eeuw om de eerste heen gebouwd is. De toren is 70 meter hoog, wat hem tot de op één na hoogste van de stad maakt. De bel van deze klokkentoren weegt 3300 kilo. Vanaf hier heeft men een mooi uitzicht over de stad en de omgeving.

De toevoeging “metropolitana” kreeg de kerk in 1582, op last van Paus Gregorius XIII. Gelijktijdig werd de bisschop van Bologna tot aartsbisschop gepromoveerd.

In 1605 kreeg de San Pietro Kathedraal de huidige vorm. De architecten Floriano Ambrosini, Alfonso Torreggiani en Cosimo Morelli zorgden voor een ingrijpende restauratie, waarbij echter wel alle sporen van de primitieve Romaans-Gotische constructie verloren gingen.

In opdracht van de uit Bologna zelf afkomstige paus Benedictus XIV kreeg de kathedraal tussen 1743 en 1754 een nieuwe façade.

Kunstwerken

De lunette van het hoofdaltaar wordt opgeluisterd door een in 1618 geschilderde “Aankondiging van de Heer” van de hand van Ludovico Caracci. Het houten kruisbeeld op dit altaar, met de Madonna en San Giovanni Evangelista aan weerszijden, is in de 12e eeuw gemaakt.

Andere schilderijen in de kerk zijn gemaakt door o.a. Prospero Fontana (1579), Marcantonio Franceschini (1728) en Donato Creti (1740).

Alfonso Lombardi vervaardigde het beeldhouwwerk “Treurnis om de Dood van Christus” tussen 1522 en 1527.

In de schatkamer van de kathedraal zijn liturgische geschriften, kledingstukken en andere objecten uit de 14e eeuw te zien.

Via dell’Indipendenza, 7 – 40125 Bologna.