Torre Accursi Bologna

Zeg het voort
Share

De Torre Accursi staat op het Piazza Maggiore in Bologna. Een ander naam voor deze toren is de Torre dell’Orologio. De naam van de toren komt van de eerste eigenaar, die uit Florence naar Bologna was gekomen om er rechten te studeren.

Torre Accursi Bologna

De door Accursio gebouwde toren maakte deel uit van een complex, waartoe ook diens huis en een school, met een portico aan het plein behoorden.

Vrijwel meteen na de dood van Accursio werd zijn woning door de gemeente Bologna gekocht. De naam Accursio leeft nog verder in één van de later gecreëerde wijken van de stad.

Het opvallendste onderdeel van de toren is de enorme klok, die in 1444 op de façade geplaatst is. De meridiaan op de Torre dell’Arengo kreeg de taak overdag de klokken te luiden, terwijl de nieuwe klok dit ook gedurende nachtelijke uren ging doen.

Om plaats te maken voor de nieuwe klok had men de toren enigszins moeten verhogen.

Tussen 1451 en 1796 was er een carousel onder de klok bevestigd. De figuurtjes, een trompetspelende engel en de drie koningen, zijn nu te zien in de Collezioni Comunali d’Arte in het gebouw zelf.

Tussen 1885 en 1887 vond een ingrijpende restauratie van de Torre Accursi plaats. De architect Raffaele Faccioli liet de oude door pilasters gekenmerkte Renaissance balustrade verwijderen en door bakstenen vervangen. Volgens hem deed dit meer recht aan de oorspronkelijke middeleeuwse aanblik vna het bouwwerk.

De portico van het Palazzo d’Accursio is pas later toegevoegd.

Piazza Maggiore, 1 – 40124 Bologna