Torre Lambertini Bologna

Zeg het voort
Share

De Torre Lambertini in Bologna was oorspronkelijk een torenhuis van de familie waarnaar ze vernoemd is. Later kwam ze deel uit te maken van het Palazzo del Capitano del Popolo. Om de toren goed te kunnen zien moet men ter hoogte van de Via Caduti di Cefalonia vanaf de Via Rizzoli richting het Palazzo Re Enzo of het Palazzo del Podestà kijken.

Weetjes Torre Lambertini Bologna

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Re Enzo, 1 – 40125 Bologna (BO). De toren is privé-bezit en kan enkel van buiten bezichtigd worden.Openbaar vervoer: Bushalte Rizzoli.

Geschiedenis en beschrijving

De Torre Lambertini was oorspronkelijk een “torenhuis” (casatorre). Het werd in 1294 door de Gemeente Bologna gekocht om de gemeentelijk behuizing, tot dan toe bestaande uit het Palazzo del Podestà en het Palazzo Re Enzo, uit te breiden.

De familie Lambertini stond aan de kant van de Welfen tijdens de strijd tegen de Ghibellijnen en had een groot aandeel in de verdrijving van één van de belangrijkste aanhangers van de laatsten, de Lambertazzi, uit de stad. Dit gebeurde in 1274, na een 40 dagen durende periode van schermutselingen, brandstichtingen en plunderingen.

Ze waren echter nog bekender doordat zij het waren die de Sardijnse koning en zoon van Keizer Frederik II Enzo gevangen namen. Deze koning bracht de rest van leven door als gevangene in het naar hem genoemde Palazzo Re Enzo.

Nadat het geslacht uitgestorven was bleef enkel de toren nog over van het roemrijke verleden.

De Torre Lambertini is 25 meter hoog en is in de loop der eeuwen vaak verbouwd. Het balkon, de deuren en de ramen, alsmede de opening op de begane grond stammen alle uit verschillende periodes.

Het deurtje met het kleine balkon aan de oostelijk façade horen nog bij de oorspronkelijke toren. De grotere toegangsdeur en de bredere ramen stammen echter uit een recenter tijdperk. Waarschijnlijk zijn deze toegevoegd toen de toren in 1255 aan de Capitano del Popolo toebedeeld werd.

De toren is in het paleis geincorporeerd en het interieur heeft dan ook verschillende mutaties ondergaan.

Piazza Re Enzo, 1 – 40125 Bologna