Via dell’Indipendenza Bologna

Zeg het voort
Share

De Via dell’Indipendenza kan beschouwd worden als de hoofdstraat van Bologna. Het is de verbindingsweg tussen het treinstation en het centrale plein Piazza Maggiore. De aanleg werd in 1890 voltooid, toen Bologna een belangrijk spoorknooppunt werd. Tegenwoordig is het vooral een winkelstraat, die aan beide zijden geflankeerd wordt door de karakteristieke Bolognese arcades.

Bezienswaardigheden Via dell’Indipendenza Bologna

Palazzina Majani

Het  Palazzina Majani (Via dell’Indipendenza, 4 – 40122 Bologna) is in het begin van de 20e eeuw door Augusto Sezanne gebouwd. Het in de art-deco stijl opgetrokken paleis was toen de zetel van café/chocoladehandel Majani. Tegenwoordig huisvestigt het gebouw een filiaal van een low-cost kledinghandel. De bloemenmotieven van de kapitelen boven de ingang en de balkons vallen op.

Palazzo dell’Ex Seminario (Grand Hotel Majestic)

Het zogenoemde Palazzo dell’Ex Seminario (Via dell’Indipendenza, 8) is in opdracht van paus Benedictus XIV in de 17e eeuw door Alfonso Torreggiani opgetrokken. Het was, zoals de naam aangeeft, oorspronkelijk bedoeld als zetel van het Bisschoppelijk Seminarium. In 1912 werd het paleis tot hotel omgebouwd. Het Grand Hotel Majestic nog immer het meest prestigieuze hotel van Bologna. In één van de zalen op de belverdieping is nog een door de drie broers Carracci (Agostino, Annibale en Ludovico) beschilderde fries te zien, die de geschiedenis van Europa verbeeldt.

Palazzo del Monte di Pietà

Het Palazzo del Monte di Pietà (Via Indipendenza, 11) is in de 15e eeuw gebouwd. Oorspronkelijk was het de zetel van de kanunniken van de nabijgelegen San Pietro Kathedraal. Een eeuw later vestigde de Monte di Pietà zich in het paleis. Dit was een instituut dat tegen een onderpand zonder winstbejag kleine leningen verstrekte. In de 18e eeuw werd het gebouw door de Romeinse architect Marco Antonio Bianchini met enige hulp van Alfonso Torreggiani gerestaureerd. Het beeldhouwwerk op de hoofdingang wordt toegeschreven aan Gabriele Fiorini en verbeeldt een Pietà.

Via dell’Indipendenza Bologna