Via Ugo Bassi Bologna

Zeg het voort
Share

De Via Ugo Bassi is een van de bekendste winkelstraten van Bologna. Aan de westkant gaat de straat over in de Via San Felice en aan de oostkant in de Via Rizzoli. Ugo Bassi zelf was een katholieke priester en vrijheidsstrijder.

Via Ugo Bassi Bologna

De Via Ugo Bassi en de Via Rizzoli lopen waar zich ooit de decumano massimo van de Romeinse stad bevond. Dit stuk straatweg maakte toen deel uit van de in de 2e eeuw voor Chr. aangelegde Via Emilia.

De huidige aanblik van de straat is het resultaat van een herindeling die tussen de twee wereldoorlogen plaatsvond. Tegen het einde van de 30’er jaren werden een aantal gebouwen onteigend en met de grond gelijk gemaakt. De architectuur van enkele gebouwen toont dan ook een aantal fascistische invloeden. De architect van de meeste van deze paleizen was Paolo Graziani. Gedurende de fascistische periode was het de straat met de beste hotels en eetgelegenheden van de stad.

Voordat de straat in 1888 de huidige naam kreeg had ze verschillende namen die verbonden waren met de activiteiten die zich er afspeelden. Ugo Bassi zelf was een Italiaanse priester en patriot die in 1849 geexecuteerd werd.

Bezienswaardigheden Via Ugo Bassi Bologna

Palazzo Ghisilieri

Het Palazzo Ghisilieri (Via Ugo Bassi, 14) staat op de plek waar voorheen de huizen van de middeleeuwse jurist Rolandino de’ Romanzi zich bevonden. Dit wordt aangegeven door een gedenkplaat op de voorgevel van het huidige, door de familie Ghisilieri in de 15e eeuw opgetrokken gebouw. In de 19e eeuw liet de Zwitserse familie Brun het tot Hotel Brun ombouwen. Dit luxe hotel werd in de tweede wereldoorlog bij bombardementen zwaar beschadigd.

Ugo Bassi Standbeeld

Halverwege de Via Ugo Bassi staat het bronzen standbeeld van de man naar wie de straat vernoemd is. Het is in de 19e eeuw door de beeldhouwer C. Parmeggiani gemaakt.

Palazzo della Zecca

Het Palazzo della Zecca is het enige historische gebouw dat de verbouwing in 1927, hoewel slechts gedeeltelijk, overleefd heeft. Het is in de 16e eeuw door  Francesco Terribilia of door Domenico Tibaldi ontworpen. De monumentale facade is verplaatst naar het huidige Piazza Roosevelt.

Via Ugo Bassi Bologna