Capitolium Brescia

Zeg het voort
Share

De Tempio Capitolino in Brescia wordt ook wel Capitolium genoemd. De tempel stond aan de noordzijde van het Forum van wat toen nog Brixia heette. Na door een brand verwoest te zijn werd het monument pas in de 18e eeuw herontdekt. Binnen de tempel is er een verzameling epigrafen en gedenknaalden te zien, die in de provincie Brescia gevonden zijn. De gevonden archeologische voorwerpen, waaronder de beroemde “Gevleugelde Victorie” worden in het Santa Giulia Museum tentoongesteld.

Capitolium Brescia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Musei, 55/Piazza del Foro, 6 – 25121 Brescia (tel. +39 0302977833 of 0302977834). Metro: Vittoria. Openingstijden: Van 1 Oktober tot 15 Juni van 09.00 tot 18.00 uur; van 16 Juni tot 30 September van 10.30 tot 19.00 uur. Gesloten: Maandag, 25 December. Toegangsprijs: 8 Euro; leeftijd 14-18 en 65+:4,50 Euro; leeftijd 6-13: 3 Euro; familie met 1 kind: 15 Euro; familie met 2 kinderen: 18 Euro; familie met 3 of meer kinderen: 21 Euro. Combiticket met Santa Giulia Museum en Wapenmuseum: 20 Euro; leeftijd 14-18 en 65+: 12 Euro.

Geschiedenis en beschrijving

Capitolium Brescia

Capitolium

Volgens een inscriptie op de fronton van de ingang is de Tempio Capitolino in het jaar 73 in opdracht van kezier Vespasianus gebouwd. De opgegraven ruïnes, die bedekt waren met van de heuvel Cidnéo naar beneden gegleden grond, zijn zo goed mogelijk weer opgebouwd.

De zes Korintische zuilen van de pronaos staan op een hoog podium, waar men via een trap op kan klimmen.

Onder de pronaos is de ruïne van een Romeins santuarium uit de 1e eeuw voor Christus, dat gedeeltelijk opgegraven is. Bij de opgravingen zijn goed bewaarde fresco’s tevoorschijn gekomen.

Van de twee van een portico voorziene vleugels staat alleen de oostelijke fundering nog overeind. Vanaf hier kan men afdalen naar  de zogeheten “hal der pilaartjes” (aula delle pilastrine) uit de tijde van keizer Augustus.

De drie cella’s van de tempel zijn door Rodolfo Vantini in de loop van de eerste opgravingen gerestaureerd. In de rechterruimte is een multimediaal informatiesysteem geplaatst. Het middelste doet dienst als lapidarium. In de linkerruimte staan beeldhouwwerken en zo goed mogelijk weer in elkaar gepaste vloeren.

Piazza del Foro, 6 – Brescia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *