Bezienswaardigheden Genua

Zeg het voort
Share

De meeste bezienswaardigheden van Genua bevinden zich in het historische centrum, dat tegen de heuvels rond de haven gebouwd is. Dit centrum wordt begrensd door de Via Garibaldi, het Piazza De Ferrari en de haven zelf. Het is een doolhof van smalle straatjes en steegjes, die carugi genoemd worden. Een apart gebied bestaat uit de zogeheten Strade Nuove. Deze vormen een in de 16e eeuw gebouwd wijkje, waar alleen het welstaande deel van de bevolking woonde.

Bezienswaardigheden Genua

Strade Nuove en Palazzi dei Rolli

In de 16e eeuw werden in Genua een aantal straten aangelegd met de bedoeling er de invloedrijke (en rijke) families van de stad te laten gaan wonen. Bij gebrek aan een Koninklijk Paleis werden deze families wel geacht beurtelings koninklijk bezoek onderdak te verlenen. De paleizen die deze families langs deze straten lieten bouwen zijn dan ook zonder uitzondering van een grote architectonische pracht. De belangrijkste straten werden de Strade Nuove genoemd. De paleizen kregen de titel Palazzi dei Rolli.

Via Garibaldi

In tegenstelling tot wat men zou verwachten van een speciaal voor de rijken aangelegde straat is de Via Garibaldi niet erg breed. De belangrijkste gebouwen aan de straat zijn het Palazzo Rosso, het Palazzo Bianco en het Palazzo Tursi. Met een combi-kaartje is het mogelijk de kunstverzamelingen in deze paleizen te bezichtigen.

Lanterna

Lanterna GenuaDe Lanterna is een vuurtoren in Genua en wordt beschouwd als symbool van de stad. Het gebouw is 76 meter hoog, wat het tot de op één na hoogste vuurtoren van Europa maakt. De huidige constructie is in 1543 gebouwd. Aan de voet van de toren bevindt zich het Museo della Lanterna. Wie 172 treden wil beklimmen wordt beloond met een schitterend uitzicht over de stad.

Piazza de Ferrari

Het Piazza de Ferrari is het centrale plein van Genua. Het is op dit plein dat de oude en de moderne stad elkaar ontmoeten. De Via XX Settembre, die vanaf het plein in oostelijke richting loopt, is de slagader van het nieuwe deel van de stad. Het plein wordt omgeven door een aantal monumentale, historische gebouwen. De opvallendste hiervan zijn het Palazzo Ducale, het Teatro Carlo Felice en de achterkant van de Sant’Ambrogio Kerk.

Piazza Matteotti

Chiesa del Gesù e dei Santi Ambrogio e Andrea GenuaHet Piazza Matteotti bevindt zich meteen ten zuidwesten van het Piazza de Ferrari. Hier kan men een andere façade van het Palazzo Ducale bewonderen, alsmede de Santi Ambrogio en Andrea Kerk, die tussen 1588 en 1637 gebouwd is. De later gebouwde façade is gebaseerd op tekeningen van Rubens, van wie ook twee schilderijen in de kerk te zien zijn. Via de Via Tommaso Regio komt men bij de Sant’Andrea Kerk, met een crypte waarin de tombe van Andrea Doria staat.

San Lorenzo Kathedraal

San Lorenzo Kathedraal GenuaDe San Lorenzo Kathedraal hoort bij de beroemdste bezienswaardigheden van de stad. Hoewel de kerk al in 1118 ingewijd werd, duurde het nog enkele eeuwen voordat de constructie geheel af was. Na de eerste kruistocht werd het stoffelijke overschot van Johannes de Doper naar de kathedraal gebracht om in een sarcofaag in de San Giovanni Battista Kapel herbegraven te worden. Ook is er de granaat te zien die de kerk in de tweede wereldoorlog trof, maar niet ontplofte.

Huis van Columbus

Het huis van Christoffer Columbus bevindt zich dichtbij de oude Porta Soprana in Genua en het centrale plein Piazza Dante. Columbus was de zoon van Domenico en Susanna Fontanarossa, die hier hun intrek namen toen zoonlief vier jaar oud was. ER is een combi-ticket voor het huiszelf, de torens van de bovengenoemde Porta Soprana en het Sant’Agostino Museum.

Castello d’Albertis

Het Castello D’Albertis torent boven de haven uit. Het is tussen 1886 en 1892 door Kapitein Enrico Alberto D’Albertis op de ruïnes van laat-middeleeuwse forten gebouwd. De kapitein liet bij zijn dood in 1932 zowel het kasteel zelf als zijn verzameling exotische voorwerpen na, wat leidde tot de stichting van het Museum van de Culturen van de Wereld.

Santi Ambrogio en Andrea Kerk

Chiesa del Gesù e dei Santi Ambrogio e Andrea GenuaDe Santi Ambrogio en Andrea Kerk (Piazza Giacomo Matteotti) is een tussen 1588 en 1637 opgetrokken Jezuïtenkerk aan één van de mooiste pleinen van Genua. Het barokke interieur wordt opgeluisterd door verschillende fresco’s en door twee door Rubens geschilderde doeken. De façade is, hoewel in de 19e eeuw opgetrokken, ook gemaakt naar tekeningen van Rubens.

Santa Maria di Castello Kerk en Klooster

De Santa Maria di Castello Kerk (Salita Santa Maria di Castello, 15) bevindt zich in één van de oudste bewoonde delen van de stad. Tussen de 12e en 16e eeuw werden hier verschillende kerken en kloosters gebouwd. Deze in de 12e eeuw opgetrokken kerk is de indrukwekkendste, vooral dankzij de prachtige met fresco’s beschilderde kloostergang van waaruit men over de zee uitkijkt.

Havengebied

Galata Scheepvaartmuseum GenuaHet havengebied van Genua is maar liefst 22 kilometer lang. Toen de Porto Vecchio te klein werd, moest de haven vergroot worden en werden er faciliteiten gebouwd voor handels- zowel als cruiseschepen. De Darsena is de naam van de oude scheepswerf die nog bezichtigd kan worden. Een mooie manier om alles te bekijken is via één van de rondvaartboten die langs de kust varen. Het Aquarium bevindt zich in de Porto Vecchio. Het is het grootste van Italië en is in 1992, ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de ontdekking van Amerika, geopend. Het vier verdiepingen tellende Zeevaartmuseum staat op de plek waar vroeger de scheepswerf was en toont de ontwikkeling van de zeevaart van de tijd der ontdekkingsreizen tot heden.

Palazzo Spinola en de Galleria Nazionale

De Galleria Nazionale heeft zijn zetel in het Palazzo Spinola (Piazza di Pellicceria, 1) in het havenkwartier van de stad. Behalve de collectie van het museum, die bestaat uit Vlaamse schilders en Italiaanse kunstenaars uit de Renaissance periode, is ook het interieur van het paleis zelf de moeite waard. De originele beschilderde plafonds,  mozaïeken vloeren en rijkelijk versierde meubelen zijn nog steeds in het paleis te zien.

Via Balbi

De Via Balbi is in het begin van de 17e eeuw aangelegd. De straat begint min of meer bij de Santissima Annunziata Kerk. Ook deze straat wordt omlijst door historische gebouwen, al worden deze wel afgewisseld met gewone winkels. De mooiste gebouwen zijn het Palazzo Balbi-Serenaga, het Palazzo dell’Università en vooral het Palazzo Reale, dat over een magnifieke kunstcollectie beschikt. Dit laatste gebouw wordt gekenmerkt door een tuinterras met een panorama over de haven.

Oriëntaalse Kunst Museum

Het Museo d’Arte Orientale bevindt zich in het Villetta di Negro Park. De nucleus van de verzameling bestaat uit de collectie van Edoardo Chiossone. Vooral de verzameling Japanse kunst is indrukwekkend, maar er zijn ook beeldhouwwerken uit China en Thailand, soms van ver voor het begin van onze jaartelling.