Huis van Columbus Genua

Zeg het voort
Share

Het huis van Christoffer Columbus bevindt zich dichtbij de oude Porta Soprana in Genua en het centrale plein Piazza Dante. Columbus was de zoon van Domenico en Susanna Fontanarossa, die hier hun intrek namen toen zoonlief vier jaar oud was.

Weetjes Huis van Columbus Genua

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via di Porta Soprana – 16121 Genova. Openingstijden November t/m Maart: Dinsdag t/m donderdag van 11.00 tot 15.00 uur en vrijdag t/m zaterdag van 11.00 t/m 16.00 uur. Openingsuren April, Mei, September, Oktober: Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Openingstijden Juni t/m Augustus: Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Gesloten: Maandag. Toegangsprijs Casa di Colombo: 3 Euro (gratis voor jongeren dan 18). Entréeprijs Casa di Colombo + Porta Soprana torens: 5 Euro (65+’ers 3 Euro, jongeren dan 18 gratis). Toegangsprijs Huis + Torens + Sant’Agostino Museum: 8 Euro. U kunt reserveren via Coopculture (tel. +39 0104490128).

Geschiedenis en beschrijving

Het huis bevindt zich net buiten de middeleeuwse stadsmuren en bestaat uit twee verdiepingen. De begane grond bestaat uit een grote ruimte, die vroeger als wolwinkel gebruikt werd, een opslagruimte en een soort van kleine hal, vanafwaar men naar de eerste verdieping kon. Dit was waar de familie zelf woonde (al was de w.c. onder het trappenhuis).

Waarschijnlijk is de huidige aanblik van het Huis van Columbus het resultaat van een 18e eeuwse verbouwing van de middeleeuwse woning waar de kapitein van 1455 tot 1470 woonde. Het huis was waarschijnlijk al eerder, in 1684, toen de Franse vloot van Louis XIV de stad aanviel, platgebombardeerd.

Bij de wederopbouw van het huis werden er waarschijnlijk enkele verdiepingen toegevoegd, zodat het tegen het einde van de 18e eeuw vijf étages had. Deze waren echter gebouwd door de dwarsbalken op de muren van de belendende huizen te laten rusten en toen deze in het begin van de 20e eeuw gesloopt werden legden ook de bovenste verdiepingen van het huis van Columbus het loodje. De sloop was noodzakelijk om de Via XX Settembre aan tekunnen leggen.

Nadat het huis in 1887 door de gemeente gekocht was, werd het samen met de Porta Soprana gerestaureerd. De aanschaf zorgde er ook voor dat het huis niet verder gesloopt werd, zoals later met een groot deel van de wijk gebeurde.

De gedenkplaat op de façade beweert dat “geen enkel huis meer achting verdient dan dat waar Columbus zijn vroege jeugd doorbracht”.

Bij latere restuaraties zijn stukken muur gevonden die waarschijnlijk nog uit de Romeinse tijd stammen. Een tweede ontdekking was die van een middeleeuws ondergronds kanaaltje waardoor het water weggevoerd werd.

Via di Porta Soprana – 16121 Genova