San Lorenzo Kathedraal Genua

Zeg het voort
Share

De San Lorenzo Kathedraal hoort bij de beroemdste bezienswaardigheden van Genua. Hoewel de kerk al in 1118 ingewijd werd, duurde het nog enkele eeuwen voordat de constructie geheel af was. Na de eerste kruistocht werd het stoffelijke overschot van Johannes de Doper naar de kathedraal gebracht om in een sarcofaag in de San Giovanni Battista Kapel herbegraven te worden. Ook is er de granaat te zien die de kerk in de tweede wereldoorlog trof, maar niet ontplofte.

Weetjes San Lorenzo Kathedraal Genua

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza San Lorenzo, 16123 Genova.Telefoon: +39 010265786. Metro: San Giorgio (MM)/De Ferrari (MM). Bus: 13, CM (Turati); 20, 35, 36, 606, 618, 635, 641, n1, n2 (De Ferrari). Openingstijden: Van 08.00 tot 12.00 en van 15.00 tot 19.00 uur. Openingstijden Museo del Tesoro: Maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 11.30 en van 15.00 tot 17.30 uur. Telefoon: +39 0102471831.

Geschiedenis en beschrijving

San Lorenzo Kathedraal Genua

Baldakijn in de San Giovanni Battista Kapel

Het duurde erg lang voordat de constructie van de San Lorenzo Kathedraal voltooid was. Hoewel er al rond het jaar 1100 een aanvang met de bouw gemaakt was, werd het werk pas in de 15e eeuw als voltooid beschouwd. Wel werd de kerk al in 1118 door Paus Gelasius II ingewijd.

De kathedraal lijkt nog groter dan hij in werkelijkheid is omdat hij aan een relatief klein plein gebouwd is. De façade is tussen twee klokkentorens ingeklemd en wordt gekenmerkt door de typische elkaar afwisselende strepen van wit en zwart marmer. De linker klokkentoren is niet voltooid.

De portalen zijn in de 13e eeuw door Franse beeldhouwers van versieringen voorzien. De reliëfs in de lunette boven de middelste ingang zijn door dezelfde kunstenaars gemaakt, evenals het beeldje op de rechterhoek van de façade. Dit laatste wordt in de volksmond “Scharenslijper” (Arretino) genoemd. De reliëfs verbeelden, naast de symbolen van de Evangelisten, het “Martelaarschap van de Heilige Laurens”.

Het interieur bestaat uit drie schepen, voorafgegaan door een narthex. In het rechterschip staat een granaat die op 9 Februari 1941 door de Britse marine afgevuurd werd. De granaat trof de kathedraal wel, maar ontplofte gelukkig niet. Naast deze granaat is een reliëf uit de 15e eeuw te zien, dat een “Gekruisigde Christus” verbeeldt.

In de 16e en 17e eeuw werden het koor, de dwarsbeuk en de twee zijkapellen van allerhande versieringen voorzien.

De linkerzijbeuk wordt opgeluisterd door fresco’s uit de 14e en 15e eeuw. De beelden onder het orgel zijn in de 16e eeuw gemaakt. Ook staan er enige grafmonumenten.

San Giovanni Battista Kapel en Schatkamer

Een hoogtepunt is de San Giovanni Battista Kapel. Bij de kruistocht van 1098 was het stoffelijke overschot van Johannes de Doper gevonden. Dit was naar Genua verscheept en vervolgens opnieuw, in deze kapel, begraven. Domenico Gagini was verantwoordelijk voor de reliëfs aan de voorzijde van de kapel. Matteo Civitali en Andrea Sansovino maakten de beelden. Het baldakijn waaronder de sarcofaag ligt stamt uit de 16e eeuw.

Het Museo di Tesoro di San Lorenzo bevindt zich rechts van de kapel. In deze schatkamer van de kathedraal worden liturgische voorwerpen, altaarstukken en relikwieënkastjes bewaard.

Piazza San Lorenzo, 16123 Genova