Top 10 Bezienswaardigheden Genua

Zeg het voort
Share

Genua is nu de belangrijkste haven van Italië, en dus zijn veel van de bezienswaardigheden van de stad met het water verbonden. Natuurlijk zorgde de via de zeevaart verkregen welvaart er ook voor dat er veel luxueueze paleizen gebouwd werden, waarvan er verschillende tot de belangrijkste attracties van de stad horen.

Top 10 Bezienswaardigheden Genua

01. Strade Nuove en Palazzi dei Rolli

In de 16e eeuw werden er een aantal straten aangelegd met de bedoeling er de invloedrijke (en rijke) families van de stad te laten gaan wonen. De paleizen die deze families langs deze straten lieten bouwen zijn dan ook zonder uitzondering van een grote architectonische pracht. De belangrijkste straten werden de Strade Nuove genoemd. De paleizen kregen de titel Palazzi dei Rolli. Bij gebrek aan een koninklijk paleis werden de inwoners van deze huizen verplicht hoog staatsbezoek onderdak te verlenen.

02. Palazzo Ducale

Palazzo Ducale GenuaHet Palazzo Ducale (Piazza Giacomo Matteotti, 9) is in de 13e eeuw gebouwd. Oorspronkelijk bedoeld als residentie voor de Doge, had het later verschillende andere functies. Tegenwoordig doen een aantal van de zalen van het paleis dienst als gemeentekantoren. Een ander deel van het Palazzo Ducale wordt als expositieruimte gebruikt.

03. San Lorenzo Kathedraal

San Lorenzo Kathedraal GenuaDe San Lorenzo Kathedraal hoort bij de beroemdste bezienswaardigheden van de stad. Hoewel de kerk al in 1118 ingewijd werd, duurde het nog enkele eeuwen voordat de constructie geheel af was. Na de eerste kruistocht werd het stoffelijke overschot van Johannes de Doper naar de kathedraal gebracht om in een sarcofaag in de San Giovanni Battista Kapel herbegraven te worden. Ook is er de granaat te zien die de kerk in de tweede wereldoorlog trof, maar niet ontplofte.

04. Piazza De Ferrari

Het Piazza de Ferrari is het centrale plein van Genua, en de grens tussen het oude en het moderne deel van de stad. Belangrijke gebouwen aan dit plein zijn o.a. het Carlo Felice Theater, de Beurs en de Accademia Ligustica delle Belle Arti. De grote beschilderde façade is de zijkant van het Palazzo Ducale. Belangrijke straten die op het plein uitkomen zijn de Via XX Settembre en de Via Roma. Vanaf deze laatste straat kan men het Galleria Mazzini winkelcentrum betreden.

05. Huis van Columbus

Het huis waar Christoffer Columbus opgegroeid is bevindt zich op het Piazza Dante, naast de kloostergang van de Sant’Andrea Kerk. Uiteraard is het Casa di Colombo tot een museum omgebouwd, maar he tis minder interessant dan men zou verwachten. De dichtbijzijnde Porta Soprana stadspoort met de twee torens is in 1155 opgetrokken.

06. Santi Ambrogio en Andrea Kerk

Chiesa del Gesù e dei Santi Ambrogio e Andrea GenuaDe Santi Ambrogio en Andrea Kerk (Piazza Giacomo Matteotti) is een tussen 1588 en 1637 opgetrokken Jezuïtenkerk aan één van de mooiste pleinen van Genua. Het barokke interieur wordt opgeluisterd door verschillende fresco’s en door twee door Rubens geschilderde doeken. De façade is, hoewel in de 19e eeuw opgetrokken, ook gemaakt naar tekeningen van Rubens.

07. Santa Maria di Castello Kerk en Klooster

De Santa Maria di Castello Kerk (Salita Santa Maria di Castello, 15) bevindt zich in één van de oudste bewoonde delen van de stad. Tussen de 12e en 16e eeuw werden hier verschillende kerken en kloosters gebouwd. Deze in de 12e eeuw opgetrokken kerk is de indrukwekkendste, vooral dankzij de prachtige met fresco’s beschilderde kloostergang van waaruit men over de zee uitkijkt.

08. Palazzo Rosso

Het Palazzo Rosso is het belangrijkste van de aristocratische paleizen langs de Via Garibaldi. De rijkelijk versierde façades van deze gebouwen hebben ervoor gezorgd dat de hele straat op de UNESCO Werlederfgoedlijst is komen te staan. De kunstcollecties van het Palazzo Rosso, het Palazzo Bianco en het Palazzo Tursi kunnen met één ticket bezocht worden. De meeste andere gebouwen zijn maar zelden voor het publiek toegankelijk.

09. Aquarium

Het Acquario di Genova bevindt zich in de Porto Vecchio. Het grootste aquarium van Italië en is in 1992, ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de ontdekking van Amerika, geopend. Er is een grote verscheidenheid aan zeedieren te zien, die, waar mogelijk, in hun natuurlijke omgeving leven. Men kan er ook een tropische tuin bezichtigen.

10. Zeevaartmuseum (Galata Museo del Mare)

Aangezien Genua van de 16e tot de 19e een één van de toonaangevende zeevaartnaties in het Middelandse Zee-gebied was, is het geen verrassing dat het grootste zeevaartmuseum van het land zich hier bevindt. Het vier verdiepingen tellende museum staat op de plek waar vroeger de scheepswerf was en toont de ontwikkeling van de zeevaart van de tijd der ontdekkingsreizen tot heden. (Adres: Calata De Mari 1.)