Geschiedenis Genua

Zeg het voort
Share

De oorspronkelijk Ligurische stad Genua werd in de 2e eeuw voor Chr. door de Romeinen veroverd. In de 8e eeuw werd de stad een machtige Maritieme Republiek. Na overwinningen op Pisa en Venetië werd de stad door de laatste zelf verslagen en begon er een periode van verval. Vanaf dat moment volgden verschillende periodes van onderdrukking door de Fransen.

Geschiedenis Genua

De Italiaanse naam Genova is afkomstig uit het Latijn en stamt uit de 3e eeuw voor Chr. In het Nederlands wordt nog steeds dit oude Latijnse Genua aangehouden.

De streek werd al door de oude stam der Liguriërs bewoond en was in de 4e eeuw een bloeiend handelscentrum. In de 2e eeuw voor Chr. werd de nederzetting door de Romeinen ingelijfd.

Vanaf de 8e eeuw begon er opnieuw een bloeiperiode, toen Genua een Maritieme Republiek werd.

Na eerder, bij de Slag van Giglio door Pisa verslagen te zijn, werd er in 1284 bij de slag van Meloria wraak genomen. In dezelfde eeuw werd een andere grootmacht, Venetië, bij de Slag van Curzola eveneens verslagen.

Het contact met Venetië leidde in het begin van de 14e eeuw tot de aanstelling van een Doge.

Een echte vrede werd nooit getekend tot het einde van de Oorlog van Chioggia (1378-1381). De eerste schermutselingen in deze oorlog waren door Genua gewonnen, maar uiteindelijk zouden de Venetianen de strijd winnen. Beide partijen hadden veel geld verloren. Venetië zou zich echter herpakken, terwijl Genua vanaf dat moment steeds verder in verval raakte.

Dit werd versterkt door interne strubbelingen tussen machtige families in de Republiek zelf. Na zich eerst met de Fransen geallieerd te hebben, namen deze er in 1499 en in 1502 de macht over.

16e eeuw

In de 16e eeuw werden er een aantal straten aangelegd met de bedoeling er de invloedrijke (en rijke) families van de stad te laten gaan wonen. Deze straten werden de Strade Nuove genoemd. De paleizen kregen de titel Palazzi dei Rolli. Bij gebrek aan een koninklijk paleis moest hoog bezoek aan de stad in één van deze paleizen logeren. Hoe hoger het bezoek, hoe prachtiger het aangeboden paleis.

Het was ook gedurende deze tijd dat er een schilderschool ontstond. O.a. de in die tijd in Genua verblijvende Van Dyck en Rubens hadden hierop invloed.

Na in 1528 de onafhankelijkheid teruggewonnen te hebben volgde een nieuwe onderdrukking in het begin van de 19e eeuw. Ditmaal was het Napoleon die de macht in handen nam.

Na de Napoleontische tijd en het Congres van Wenen in 1815 kwam de stad deel uit te maken van het Koninkrijk Savoye.

In de loop van de 19e eeuw werd Genua vervolgens steeds meer een moderne industriële havenstad.