Geschiedenis Milaan

Zeg het voort
Share

Milaan was oorspronkelijk een nederzetting van de Insubres voor het door de Romeinen veroverd werd. Een belangrijke gebeurtenis was de ondertekening van het Edict van Milaan (313). Na de tweede wereldoorlog maakte de stad een enorme groei door.

Geschiedenis Milaan

De eerste nederzetting op de plek waar Milaan zich bevindt is rond het jaar 600 voor Chr. gebouwd. De stichters maakten deel uit van een stam die de Insubres heette.  De stad was de hoofdstad van het rijk van deze stam.

De Romeinen veroverden de stad in het jaar 222 voor Chr.

Een belangrijk moment in de wereldgeschiedenis vond hier in het jaar 313 plaats, toen Keizer Constantijn er het Edict van Milaan ondertekende.

Onder Keizer Theodosius I was Milaan even de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk.

In het midden van de 5e eeuw werd de stad geplunderd door Attila en de Hunnen. Tegen het einde van dezelfde eeuw werd de streek door de Ostrogoten bezet.

De Longobarden namen het gebied in het jaar 568 over. Deze bezetting leeft nog verder in de naam Lombardije.

In de 11e eeuw was Milaan de leider van een aantal steden die een redelijke onafhankelijkheid van het Romeinse Rijk bewerkstelligden.

Tussen 1346 en 1351 vond in vrijwel heel Europa een grote pestepidemie plaats, die de Zwarte Dood genoemd werd. Milaan slaagde erin zich hiertegen te beschermen door besmette huizen met inwomers en al dicht te metselen.

Gedurende de Renaissance periode waren de Visconti en de Sforza de machtigste families in Milaan. Een aantal historische gebouwen en kerken zijn in opdracht van deze families door kunstenaars als Bramante en Leonardo Da Vinci versierd.

In 1500 nam de Franse koning Lodewijk XII de stad in. Latere overheersers waren Spanje en Oostenrijk.

Na de val van Napoleon (begin 19e eeuw) begon een periode van natinalisme op het schiereiland. Milaan was één van de belangrijkste steden in dit verzet. In 1859 werd de stad bevrijd en twee jaar later werd de nieuw staat Italië gesticht.

Tussen 1943 en 1945 werd de meermaals gebombardeerde stad door de Duitsers bezet.

De industriële bloei van Milaan zorgde ervoor dat veel Italianen uit het arme zuiden zich in Milaan vestigden.