Sant’Ambrogio Basiliek Milaan

Zeg het voort
Share

De Sant’Ambrogio Basiliek bevindt zich in het zuid-oostelijke deel van het centrum van Milaan en hoort tot de belangrijkste toeristische attrakties van de stad. De basiliek is gewijd aan de schtusheilige van de stad en is al in de 4e eeuw gebouwd.

Weetjes Sant’Ambrogio Basiliek Milaan

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Basilica di Sant’Ambrogio is Piazza Sant’Ambrogio 15 – 20123 Milaan (tel. +39 0286450895). Metro: Sant’Ambrogio (lijn MM2). Bus: 50, 58, 94. Openingstijden: Van 10.00 tot 12.00 en van 14.30 tot 18.00 uur (zondag van 15.00 tot 17.00 uur). Toegangsprijs: De basiliek is gratis. De Cappella di San Vittore in Ciel d’Oro kan men tegen betaling (prijs onbekend) bezoeken. Gehandicapten: Volledig toegangelijk.

Speciale Gebeurtenissen

Een jaarlijks evenement wordt gevormd door de Fiera degli Oh bej! Oh bej!, een vlooienmarkt die van 7 December tot de op deze datum volgende zondag gehouden wordt.

Geschiedenis

Sant'Ambrogio Basiliek Milaan

San Vittore in Ciel d’Oro Kapel

De oorspronkelijk basiliek werd in het jaar 379 gebouwd op de plek waar de Heiligen Gervasio en Protasio begraven waren. In 397 vond hier ook de biscchop van Milaan, Gervasio, zijn laatste rustplaats.

In de 9e en 10e eeuw werden het ciborium, de pastorie en de apsis toegevoegd en vanaf 1080 werden het schip en het atrium verbouwd.  Hierna heeft er in vrijwel elke eeuw een of andere ingrijpende wijziging in de sruktuur van de basiliek plaatsgevonden.

De façade van de kerk word gekenmerkt door twee loggia’s bovenop elkaar, die geflankeerd worden door twee klokkentorens.

Het interieur van de basiliek wordt gekenmerkt door drie schepen met kruisgewelven die door zuilen van elkaar gescheiden worden. Langs de zijschepen bevinden zich matroneums (soort balkonnen voor vrouwen, aan de binnenkant van kerken).

Bezienswaardigheden Sant’Ambrogio Basiliek

 • Men betreedt de basiliek door het atrium, dat tussen 1088 en 1099 gebouwd is.
 • De linkerklokkentoren stamt uit de 12e eeuw, terwijl de campanile aan de rechterzijde drie eeuwen ouder is.
 • Het reliëf op het linkerportaal toont Sant’Ambrogio.
 • Het centrale portaal wordt versierd met minutieus houtsnijwerk afgewisseld door monsterachtige figuren. De versieringen zijn tussen de 8e en de 10e eeuw toegevoegd.
 • In de tweede travee van het middenschip staat links een zuil met een bronzen slang uit de Byzantijnse periode (10e eeuw).
 • In de derde travee bevindt zich de Sarcofaag van Stilicone (4e eeuw). Hierboven bevindt zich een met 11e eeuwse fragmenten gemaakte kanseel.
 • Midden in de pastorie staat het ciborium, dat op vier zuilen uit de Romeinse tijd rust. Het baldakijn wordt versierd met kleurrijk pleisterwerk uit de 10e eeuw.
 • Het Altare d’Oro (“Gouden Altaar”) is gemaakt van goud en zilver en bewerkt met een speciale soort scalpel die cesella genoemd wordt. De insnijdingen verbeelden de “Geschiedenis van Christus en Sant’Ambrogio” en zijn in het jaar 835 vervaardigd door Volvinio.
 • Het houten koor bevindt zich boven de crypte en is tussen 1469 en 1471 besneden met Gothische motieven.
 • In de apsis bevindt zich een groot mozaïek dat deels in de 4e en deels in de 8e eeuw gemaakt is. Het verbeeldt “De Verlosser tussen de heiligen Gervasio en Protasio” en is in de 18e en de 20e eeuwen gerestaureerd.
 • In de crypte bevindt zich een zilveren urn uit 1897 met daarin de lichamen van de Heiligen Ambrosio, Gervasio en Protasio.
 • Kapel 1 rechts: “Kruisafneming en Heiligen” (Gaudenzio Ferrari, fresco).
 • Kapel 2 rechts: “Martelaarschap van San Vittore” en “Schipbreuk van San Satiro” (Tiepolo, fresco’s, oorspronkelijk in de Sacello di S. Vittore).
 • Kapel 6 rechts: Schilderijen en fresco’s van Lanino.
 • Kapel 1 links: “Christus en Engelen” (Bergognone).
 • Via de 7e kapel rechts komt men in de beroemde San Vittore in Ciel d’Oro Kapel uit de 4e eeuw.
 • De zogeheen Portico della Canonica is in 1492 gemaakt door Bramante, die hiervoor de oorspronkelijke materialen gebruikte nadat de poort in oorlogstijd beschadigd was. In 1499, na de val van Ludovico il Moro, zou hij het onvoltooid achterlaten.
 • De koepel wordt versierd met mozaïeken die heiligen verbeelden en uit de 5e eeuw stammen.

Achter de basiliek staat het bijbehorende klooster met twee door Bramante ontworpen kloostergangen uit 1498. Tegenwoordige zetelt de Katholieke Universiteit er.

Meer Top 10 Bezienswaardigheden Milaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *