Santa Maria delle Grazie Kerk Milaan

Zeg het voort
Share

De Santa Maria delle Grazie Kerk is de meest bezichtigde toeristische trekpleister in Milaan. De reden hiervoor is de beroemde muurschildering van Leonardo Da Vinci, “Het Laatste Avondmaal”. De kerk staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is heel erg aan te bevelen een bezoek aan de kerk (en vooral de schildering) vooralf te reserveren.

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres Santa Maria delle Grazie Kerk

Het adres van de kerk is Piazza Santa Maria delle Grazie, 2 – 20123 Milano   (tel. +39 0246761125 of +39 0289421146). De dichtstbijzijnde metrohalte is Cadorna. De kerk is van maandag tot vrijdag geopend van 07:00 tot 12:00 en van 15:00 tot 19:00 uur. Op zaterdag en zondag is dit van 07:15 tot 12:15 en van 15:30 tot 21:00 uur.

Voor een bezoek aan het Laatste Avondmaal is reserveren verplicht. Dit kan men telefonisch doen via +39 0292800360. De toegangsprijs is 10 Euro (plus 2 Euro boekingskosten). Kortingsprijs: 5 Euro. Op d edag van het bezoek moet men zich 20 minuten vantevoren met betalingsbewijs bij het kaartjeskantoor naast de ingang melden.

Het Laatste Avondmaal

Laatste Avondmaal Leonardo . Santa Maria delle Grazie Kerk MilaanIn het Italiaans heet dit meesterwerk van Leonardo Da VinciIl Cenacolo” of “L’Ultima Cena”. Het toont Jezus en zijn apostelen aan het avondmaal, op het moment dat deze aankondigt dat hij door één onder hun verraden zal worden.

Korte Geschiedenis Santa Maria delle Grazie

De geschiedenis van de kerk begint in 1460, toen graaf Gaspare Vimercati een kapel aan de Domenikijner monnikenorde schonk. In deze kapel was een muurschildering die de Madonna moest verbeelden en “delle Grazie” genoemd werd. Vervolgens werden de Santa Maria delle Grazie kerk en het bijbehorende klooster gebouwd.

De bouw, o.l.v. de architekt Giuniforte Solari, begon in 1463. Het klooster was al in 1469 af, terwijl de construktie van de kerk zelf uiteindelijk tot 1482 zou duren.

Toen Ludovico il Moro de kerk wild gebruiken als mausoleum voor zijn familie, werd de kerk fink verbouwd. De architekt die voor deze verbouwing verantwoordelijk was was Bramante, die o.a. twee half-ronde apsissen toevoegde, alsmede de koepel, de kloostergang en de refter (waar zich “Het Laatste Avondmaal” bevindt).

Interieur

Santa Maria delle Grazie Kerk Milaan

“De Kruisiging” in de refter van de Santa Maria delle Grazie Kerk

De kerk heeft aan weerskanten zeven vierkante kapellen, op de laatste aan de linkerkant alle gewijd aan de Madonna delle Grazie.

Na de bouw van de kerk verzochten de meest invloedrijke families van Milaan meteen om het gebruik van de kapellen om er hun familieleden te mogen begraven. Natuurlijk lieten ze in ruil de beroemdste kunstenaars van die tijd de kapellen verfraaien.

De Santa Caterina Kapel wordt opgeluisterd door door Antonello da Messina gemaakt beeldhouwwerken.

Zowel de Kapel van de Aanbiddende Maagd (Cappella della Vergine Adorante) als de Kapel van de Heilige Kroon (Santa Corona) hebben muurschilderingen van d ehand van Gaudenzio Ferrari.

Klooster

Het Santa Maria delle Grazie Klooster is gebouwd rond drie kloostergangen. Aan één kant grenst het aan de kerk zelf, terwijl aan de overige zijden een portiek met met Gothische kapitelen verfraaide zuilen loopt.

Refter

In de refter bevinden zich zowel de Cenacolo als één van de bekenste werken van de Milanese schilder Donato Montorfano, “De Kruisiging” (La Crocefissione). Het is het enige werk van Montorfano dat zijn signatuur met datum (1495) toont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *