Palazzo Mezzanotte Milaan

Zeg het voort
Share

Het Palazzo Mezzanotte is in de 30’er jaren van de vorige eeuw gebouwd als de zetel van de beurs van Milaan. Onder het gebouw zijn de ruïnes van het Teatro Romano te zien. De Sala della Grida heeft een plafond dat 36 meter hoog is.

Weetjes Palazzo Mezzanotte Milaan

Adres en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Mezzanotte is Piazza degli Affari, 6 – 20123 Milaan (tel. +39 0280287554). Metro: Cordusio (M1). Toegang: Gratis.

Geschiedenis

Palazzo Mezzanotte Milaan

Palazzo Mezzanotte

Het Palazzo Mezzanotte is in 1932 gebouwd. De architekt was de man aan wie het ook de naam te danken heeft, Paolo Mezzanotte, en de opdrachtgever tot de bouw was de Kamer van Koophandel (Camera di Commercio).

Het was de bedoeling de verschillende beurzenvan de stad in één struktuur onder te brengen. Het eerder met deze bedoeling gebouwde Palazzo della Borsa was al snel ontoereikend geworden.

De marmeren façade van het gebouw wordt opgeluisterd met allegorische beeldhouwwerken die naar de economische rijkdom en de arbeid verwijzen.

Toen het gebouwd werd was het erg vooruitstrevend met o.a. een enorm scherm waar men de koers van de 78 bij de Borsa di Milano genoteerde bedrijven kon zien, wat toen nog een nieuwigheid was.

De belangrijkste ruimte was de Sala della Grida (“Zaal van de Schreeuw”), waarvan het glazen plafond even hoog is als het gebouw zelf (36 meter). Vanaf 1987 gaat alles via computers en maken de handelaars (helaas) hun wil niet meer via schreeuwen bekend.

In de kelder werden levensmiddelen verhandeld. Deze is versierd met door Giò Ponti ontworpen en door Richard Ginori uitgevoerde majolica’s, die vrouwelijke figuren en bomen des overvloeds uitbeelden. (Vroeger waren er ook een daghotel en een restaurant.)

Bij de construktie werden ruïnes van het Romeinse Theater gevonden. Dit stamt uit de periode tussen de 1e eeuw voor en de 1e eeuw na Chr. De opgravingen kan men in het ondergrondse deel van het Palazzo Mezzanotte en van de belendende Kamer van Koophandel bezichtigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *