Torre Velasca Milaan

Zeg het voort
Share

De Torre Velasca is één van de symbolen van de na-oorlogse economische wederopstand van Milaan. Het is tussen 1956 en 1958 gebouwd op een plek die in de oorlog geheel platgebombardeerd was. Vanwege de vorm doet het nogal aan een paddestoel denken.

Weetjes Torre Velasca Milaan

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Torre Velasca is Piazza Velasca, 5 – 20122 Milano (tel. +39 ). Metro: Missori (lijn M3). Openingstijden: Te bezichtigen tijdens kantooruren. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

Torre Velasca Milaan

De Torre Velasca gezien vanuit de Giardino di San Barnaba.

De Torre Velasca is 106 meter hoog en is tussen 1956 en 1958 gebouwd in een stijl die in Italië neo-liberty genoemd wordt en een reactie was op de rationalistische stijl die eraan vooraf ging. (De oorspronkelijke liberty stijl wordt in andere landen meestal art nouveau genoemd.)

Met de benaming neo-liberty wilde men aangeven dat men aan de ene kant de 19e eeuwse gebouwen wilde eren, maar tegelijkertijd ook de nieuwe economische voorspoed wilde symbolizeren.

De kleuren en de materialen die bij de bouw van de Torre Velasca gebruikt werden zijn dezelfde als die van het Castello Sforzesco.

Oorspronkelijk had men een struktuur van staal willen maken, maar later werd toch voor een traditioneel ontwerp van gewapend beton gekozen. Een van de redenen waarom er nit voor staal gekozen werd is dat een Amerikaanse studie aangetoond had dat de Italiaanse staalindustrie technologisch op dat moment nog nit goed genoeg onderlegd was voor een projekt van deze afmetingen.

De architekten waren Banfi, Barbiano di Belgiojoso, Peressutti en Rogers. De laagste verdiepingen zijn kleiner qua oppervlakte dan de hogere, wat een paddestoelachtige indruk geeft. Vanwege de vorm kreeg het van de Milanezen de bijnaam “wolkenkrabber met bretels”.

De eerste 18 verdiepingen worden in beslag genomen door winkels en kantoorruimtes. In de volgende acht verdiepingen zijn in totaal 800 woningen.

De plek waar de Torre Velasca zich bevindt was in 1943 door de Amerikaanse troepen tijdens bombardementen geheel verwoest. De naam komt van het plein (Piazza Velasca) dat zich hier vroeger bevond en dat genoemd was naar een Spaanse gouverneur uit de 17e eeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *