Navigli Wijk Milaan

Zeg het voort
Share

De wijk Navigli ligt ten westen van het historische centrum van Milaan. Dit pittoreske distrikt werd vroeger gekenmerkt door een netwerk van kanalen, waar er echter maar drie van zijn overgebleven.

Weetjes Navigli

De naam Navigli heeft de wijk te danken aan deze kanalen en stamt uit de tijd dat hier nog een haven was. Toendertijd verbonden de kanalen de verbinding tussen de stad en de rivieren en meren in de streek. Ze hadden meerdere functies: Behalve voor het vervoer van mensen en goederen (via de Po kon zelfs de zee bereikt worden) zorgden ze ook voor d irrigatie van het land. O.a. het marmer dat gebruikt werd voor de construktie van de Duomo kwam ook via de kanalen vanuit het gebied rond het Lago Maggiore Milaan in.

Het oudste kanaal heette Ticinello en werd in 1179 aangelegd. Meerdere kanalen volgden en d.m.v. sluizen werden de hoogteverschillen overwonnen. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat Milaan één van de grootste binnenhavens van Italië zou krijgen.

Toen het wegverkeer een grotere rol begon te spelen werden de kanalen één voor één gedempt en vanaf 1979 werd de haven helemaal niet meer gebruikt. De enige kanalen die nog bestaan zijn de Naviglio della Martesana in het noord-oosten en de Naviglio Grande en de Naviglio Pavese in het zuid-westen van de stad, wat tegenwoordig Navigli genoemd wordt. Deze laatste twee kanalen komen samen bij de Darsena, een groot bassin dat vroeger het hart van de haven vormde. Wanneer men vanaf hier de kanalen volgt komt men bij een gedeelte van de stad dat in de loop der tijd van een arbeiderswijk tot een artiestenbuut geworden is, met de bijbehorende kunstgallerijen, cafées en eetgelegenheden.

De Naviglio Grande is de meest interessante van de drie. Waar ooit de aken door ossen over het kanaal voortgetrokken werden lopen nu voetgangerspaden langs mooie bruggetjes en andere bezienswaardigheden als de Vicolo dei Lavandai (de steeg waar vrouwen vroeger hun kleding kwamen wassen) en de Santa Maria delle Grazie al Naviglio Kerk. Elke laatste zondag van de maand vind thier de Ripa di Porta Ticinese antiekmarkt plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *