Ospedale degli Incurabili Napels

Zeg het voort
Share

Het Ospedale degli Incurabili in Napels heeft een niet al te veel belovende naam, aangezien het “Ziekenhuis der Ongeneesbaren” betekent. De grootste attractie is de 18e eeuwse Historische Apotheek der Ongeneeslijken. De bezienswaardigheid kan enkel d.m.v. een rondleiding bezocht worden.

Weetjes Ospedale degli Incurabili Napels

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Maria Longo, 50 – Napels. Tel: +39 3395446243 of +39 081440647. Metro: Piazza Cavour, Museo. De rondleiding vinden op zaterdag van 09.00 tot 14.00 uur plaats. De kruidentuin en de kloostergang van de Santa Maria delle Grazie Kerk kunnen tussen 09.00 en 17.00 uur bezocht worden. Donatie (eufemisme voor toegangsprijs): 5 Euro.

Geschiedenis en beschrijving

Het Ospedale degli Incurabili maakt deel uit van een kloostercomplex. De Farmacia Storica degli Incurabili stamt uit de 18e eeuw.

Deze apotheek bestaat uit een receptiehal en een laboratorium. Majolica vazen staan er op notenhouten planken. De door Pietro Bardellino vervaardigde muurschilderingen hebben een episode uit de Ilias van Homerus als thema.  De geonde Menelaüs wordt verpleegd door Macaon.

Iets opvallender is het art-déco inlegwerk dat een allegorische voorstelling van een keizersnede als onderwerp heeft.

De apotheek wordt opgeluisterd door werk van een aantal lokale barokke kunstenaars. De façade is ontworpen door Domenico Antonio Vaccaro. Bartolomeo Vecchione ontwierp het interieur en Gennaro di Fiore was verantwoordelijk voor het houtsnijwerk. Lorenzo Salandra en Donato Massa beschilderden de majolica vazen.

Museum voor Sanitaire Kunst, Kruidentuin en Kloostergang

De apotheek deelt de Cortile degli Incurabili met het Museum voor Sanitaire Kunst, waar men (soms nogal lugubere) antieke chirurgische werktuigen en anatomische tekeningen kan zien. Een hoogtepunt van de verzameling is een vogelbek-achtig houten masker dat tijdens pest-epidemieën gedragen werd.

Het hoofdgebouw van het ziekenhuis zelf staat tegenover de apotheek. Aan het einde van een gang komt men in de Orto Medico, waar geneeskrachtige kruiden en planten gekweekt worden. Naast een fonteintje midden in de tuin staat een 400 jaar oude kamferboom. Wanneer men iets verder doorloopt komt men bij de kloostergang van de Santa Maria delle Grazie Kerk.

Via Maria Longo, 50 – Napels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *