Villa Comunale Napels

Zeg het voort
Share

De Villa Comunale is het bekendste park van Napels. Het bevindt zich langs de kust, tussen de Riviera di Chiaia en de Via Francesco Caracciolo. Deze voormalige “Koninklijke Wandelweg” is pas sinds het einde van de 19e eeuw een publiek park. Het staat vol met standbeelden, fonteinen, kleine tempels en andere gebouwtjes.

Weetjes Villa Comunale Napels

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

De Villa Comunale (ook wel Villa Reale of Real Passeggio di Chiaia genoemd) is geopend van 07.00 tot 24.00 uur. Toegang is gratis. De ingang is aan het Piazza Vittoria (bus C25, halte Riviera di Chiaia).

Geschiedenis

Hoewel er al in 1697 al een met 13 fonteinen versierde tuin was, werd er pas tussen 1778 en 1780 een begin gemaakt met het park zoals het er tegenwoordig uitziet. De architekt was Carlo Vanvitelli (zoon van de beroemdere Luigi), die het ontwierp in opdracht van Ferdinand IV van Bourbon.

Het werd toen nog de Passeggio Reale (“Koninklijke Wandelweg”) genoemd en het gewone volk mocht er enkel op 8 September, de datum van de Festa di Piedigrotta, gebruik van maken.

In 1869 werd het omgedoopt tot Villa Comunale en sindsdien is het een publiek park. Binnen de gronden van het park vindt men nog steeds een aantal fonteinen, maar ook een tennisclub en een aquarium.

In de 19e eeuw werden een aantal beeldhouwwerken die in de tuin stonden naar het Nationaal Archeologisch Museum overgebracht en vervangen door andere werken, die uit de Reggio di Caserta afkomstig waren.

De bekendste fontein is de “Fontein van de Eenden” (Fontana delle Pappardelle), die ook wel de Fontana della Tazza di Porfido of de Fontana delle Quattro Stagioni genoemd wordt.

Andere attrakties in de tuin zijn o.a. de Tempel van Torquato Tasso en de Tempel van Virgilius, plus een aantal standbeelden en bustes die bekende Napoletanen of aan de stad verbonden personages verbeelden.

Het Palazzo del Circolo della Stampa hoort tot de bekendere na-oorlogse gebouwen van Napels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *