Piazza Dante Napels

Zeg het voort
Share

Piazza Dante is een plein in het hartje van Napels, in een buurt vol mooie kerken en andere interessant paleizen. Het is één van de typsich Italiaanse pleinen waar hele families laat in de namiddag samenkomen om te kletsen en te flaneren.

Weetjes Piazza Dante Napels

De oorspronkelijke naam van het plein was Piazza del Mercatello, aangezien er al vanaf 1588 een markt gehouden werd.

Het Piazza del Mercatello werd tussen 1757 en 1765 compleet gerestaureerd door Luigi Vanvitelli. Dit gebeurde in opdracht van Carlo di Borbone (Charles van Bourbon) en werd toen het Foro Carolino. Deze naam werd in 1861, bij de éénwording van Italië, veranderd in Piazza Dante.

Bezienswaardigheden Piazza Dante Napels

De Convitto Nazionale (“Nationale Kostschool”) Vittorio Emanuele staat aan de oostkant van het plein en heeft een enorme façade.

Midden op het Piazza Dante staat een groot marmeren standbeeld gewijd aan de dichter Dante Alighieri, die over de Via Toledo uitkijkt.

Vanvitelli creëerde o.a. een grote half-ronde construktie met zuilen en standbeelden die op het plein neerkijken. De 26 standbeelden, waarvan er vier gemaakt zijn door Giuseppe Sammartino, verbeelden de deugden van Carlo III.

De San Michele Arcangelo Kerk staat aan de zuidzijde van het plein.

Aan de noordkant bevindt zich één van de oude stadspoorten, de Port’Alba.

Eveneens aan de noordkant staat de Santa Maria di Caravaggio Kerk. Deze is overigens niet gewijd aan de schilder, maar aan de Heilige Maria van Caravaggio, een klein stadje in Noord-Italië.

Het metro-station Dante zelf staat vol met installaties van een aantal beroemde moderne kunstenaars, waaronder Joseph Kosuth, Jannis Kounellis en Michelangelo Pistoletto.

De kleine 19e eeuwse Chiesa dell’Immacolata degli Operatori Sanitari is vrijwel altijd gesloten.

De San Domenico Soriano Kerk met het belendende klooster zijn gebouwd in de 17e eeuw, op de plek waar al een eerdere kerk stond.

Openbaar vervoer: Metro: Dante.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *