Fontana Maggiore Perugia

Zeg het voort
Share

De Fontana Maggiore (letterlijk: de “Grootste Fontein”) in Perugia is één van de belangrijkste monumenten van de stad en wordt tot de meesterwerken van de Middeleeuwse beeldhouwkunst gerekend. De fontein is in de 13e eeuw ontworpen door vader en zoon Pisani.

Weetjes Fontana Maggiore Perugia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Openingstijden: N.v.t. Gesloten: Van buiten te zien. Toegangsprijs: Gratis. Telefoon: N.v.t.
Adres: Piazza IV Novembre.

Geschiedenis

Fontana Maggiore Perugia

De Fontana Maggiore in een historische foto van Carlo Brogi.

De Fontana Maggiore is in de tweede helft van de 13de eeuw gebouwd, tussen 1275 en 1278. Ze bestaat uit twee marmeren bassins die samen een bronzen kuip ondersteunen. De twee bassins zijn versierd met bas-reliëfs van de hand van Nicola Pisano en diens zoon Giovanni.

De fontein werd gebouwd om de bouw van het aquaduct dat water vanuit de Monte Pacciano naar de acropolis van Perugia bracht te vieren.

De versieringen op de onderste kuip beelden traditionele feudale en landbouwscènes af, alsmede tekens van de dierenriem en gebeurtenissen uit de Bijbel en uit de geschiedens van het Romeinse Rijk. Aan de zijkanten van de bovenste kuip staan standbeelden die personages uit de Bijbel en mythologische figuren afbeelden. Er zijn in totaal 50 bas-reliëfs en 24 standbeelden.

De eveneens of de bas-reliëfs afgebeelde leeuw en griffioen zijn de symbolen van de stad Perugia zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *