Opgravingen Pompeï

Zeg het voort
Share

Het antieke Pompeï is één van de meest tot de verbeelding sprekende steden ter wereld en het onderwerp van talloze films en boeken. De, helaas slecht onderhouden, opgravingen tonen een Romeinse stad zoals deze er in het begin van onze jaartelling uitzag.

Weetjes Opgravingen Pompeï

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Openingstijden: Van 1 April tot 31 Oktober van 09.00 tot 19.30 uur. Op zaterdag en zondag gaan de scavi al om 08.30 uur open. Van 1 November tot 31 Maart van 09.00 tot 17.00 uur. Toegnagsprijs: 13 Euro (korting: 7,50 Euro). Een combi-ticket voor  Pompei, Herculaneum, Oplonti, Stabia en Boscoreale kost 22 Euro (korting 12 Euro)  en is drie dagen geldig. Op de eerste zondag van de maand is de toegang gratis. Gesloten: 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Er zijn drie ingangen, te weten “Porta Marina” (via Villa dei Misteri), “Piazza Esedra” (piazza Porta Marina inferiore) en “Piazza Anfiteatro” (piazza Immacolata). Voor de eerste twee ingangen neemt U de treinlijn Circumvesuviana Napoli-Sorrento, voor de laatste de Circumvesuviana Napoli-Poggiomarino. Vanuit Rome neemt U eerst de trein naar Napels, waarna U overstapt op één van de twee Circumvesuviana lijnen.

Geschiedenis

De verloren stad

Villa dei Misteri - Opgravingen Pompeï

Een Romeinse fresco in de Villa dei Misteri

Pompeï wordt ook wel de verloren stad genoemd, aangezien het eeuwenlang bedolven is geweest onder een 6 meter diepe laag lava en as na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in het jaar 79 na Chr. Men denkt dat de vulkaanuitbarsting aan ongeveer twee duizend mensen het leven gekost heeft.

Hoewel er al in de 16e eeuw enige ruïnes ontdekt waren, begon men pas in 1748 met systematische opgravingen.

Een aantal gebouwen is intact teruggevonden, met meubelen en huishoudelijke artikelen en alles wat verder in een gemiddeld Romeins huishouden in die tijd gebruikt werd. Dit maakt Pompei tot een belangrijke bron van informatie over het dagelijkse leven in het oude Romeinse rijk.

De bestbewaarde Romeinse ruïnes zijn in het westelijke gedeelte van de stad te vinden. Grote gedeelten van het oostelijke deel van Pompeï, waar zich veel rijkere Romeinen gevestigd hadden, moeten nog opgegraven worden.

De gevonden stad

Het is ironisch genoeg juist  aan de laag as en lava te danken dat de stad zo goed bewaard is gebleven. Deze zorgde ervoor dat de schadelijke invloeden van water en lucht beperkt werden.

Pompeï was zo welvarend door de handel (over zee) en door de landbouw. Dankzij het vruchtbare land kon er ettelijke malen per jaar geoogst worden. De welvarendheid van Pompeï had er eerder al voor gezorgd dat de stad na een aardbeving zeer snel opnieuw opgebouwd was.

De straten van Pompeï staan loodrecht op elkaar, wat niet erg Italiaans aandoet. Dit komt dan ook doordat Pompeï vroeger in handen was van de Grieken.

De scavi (opgravingen) bestaan uit o.a. een Romeinse tempel, een aantal winkelstraten met veel barretjes, een bakkerij, een bordeel en natuurlijk een amphitheater. In veel van de huizen zijn nog fresco’s te zien, terwijl het grootste gedeelte van de bewaard gebleven gebruiksvoorwerpen te zien is in het Nationale Archeologische Museum van Napels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *