Bruggen Rome

Zeg het voort
Share

De rivier de Tiber die door Rome stroomt is misschien niet zo legendarisch als beroemdere Europese rivieren als de Seine, de Donau of de Theems, toch zijn er een aantal prachtige bruggen te zien. Een extra attraktie is het Isola Tiberina, het eilandje in midden in de Tiber, op het centraalste punt van Rome, ter hoogte van de wijk Trastevere.

Weetjes Bruggen Rome

Bruggen Rome

De Ponte Rotto met de Ponte Fabricio op de achtergrond.

De beroemdste bruggen van Rome zijn de Ponte Sant’Angelo, de Ponte Vittorio Emanuele en de Ponte Sisto, samen met een brug waar maar de helft van over is, en de Ponte Rotto (zie foto boven), oftewel de “Kapotte Brug”.

De Ponte Milvio is pas een aantal jaren tot trekpleister bevorderd.

De alleroudste brug van Rome bestaat niet meer. Deze Ponte Sublicio was, net als alle vroege bruggen over de Tiber, van hout gemaakt zodat hij makkelijk onklaar gemaakt kon worden wanneer Rome aangevallen werd. Op dezelfde plek is in 1918 overigens een brug met dezelfde naam gebouwd.

Bruggen Rome

Ponte Sant’Angelo

De Ponte Sant’Angelo is gebouwd door Keizer Adrianus, die zijn eigen mausoleum (het huidige Castel Sant’Angelo) wilde kunnen bereiken. De architekt Demetrianus deed zijn werk zo goed deed dat in de loop van de geschiedenis de brug nooit verwoest of zelfs maar beschadigd is, ondanks de vele overstromingen van de Tiber.

Ponte Vittorio Emanuele II

De Vittorio Emanuele II Brug is gebouwd toen men een betere verbinding tussen het historische centrum van Rome en het Vaticaan wilde creëren. De Ponte Sant’Angelo, die al bestond, kon de toename van het aantal inwoners in de wijk Prati niet meer aan nadat Rome de hoofdstad van de nieuwe staat Italië was geworden. Ze verbindt de rione Ponte met de rione Borgo.

Ponte Cestio en Ponte Fabricio

Ponte FabricioDe Ponte Cestio behoort tot de oudste bruggen van Rome en verbindt de Lungotevere degli Anguillara (Trastevere) met het Piazza di San Bartolomeo all’Isola op het Isola Tiberina in the wijk Ripa. Ze is gelijktijdig met de Ponte Fabricius, die het eiland met de ander oever van de Tiber verbindt, gebouwd. De Ponte Fabricius wordt ook wel Ponte dei Quattro Capi genoemd.

Ponte Garibaldi

De Ponte Garibaldi is een brug die de meeste toeristen in Rome gedurende hun verblijf in de Eeuwige Stad minstens één keer over zullen steken, aangezien ze de Lungotevere De’ Cenci (in de centrale wijk Regola) verbindt met het Piazza Giuseppe Gioachino Belli in Trastevere, dè uitgaanswijk van de stad.

Ponte Sisto

Ponte Sisto RomeDe Ponte Sisto is één van de bekendste bruggen van Rome, wat vooral komt doordat je hem kunt zien vanaf de Ponte Garibaldi. De Ponte Sisto is in de 15e eeuw gebouwd op de plek waar zich al eerder een brug bevond, die echter in de 8e eeuw verwoest werd. De brug wordt gekenmerkt door de centrale oculus.

Ponte Rotto

Ponte Rotto - Bruggen RomeDe Ponte Rotto (“Gebroken Brug” of “Kapotte Brug”) in Rome is de moderne naam van wat in de Romeinse oudheid de Ponte Trionfale was. Het was de eerste van steen gemaakte brug in Rome en heeft in de loop der eeuwen onder vele namen bekend gestaan.

Ponte Milvio

De Ponte Milvio lig buiten het centrum en werd een aantal jaren geleden opeens beroemd toen de brug een hoofdrol speelde in een Italiaanse film en als gevolg hiervan een romantische rage onteketende. Wat niet zo bekend is over de Ponte Milvio is dat de brug een cruciale rol gespeeld heeft in de wereldgeschiedenis.

Ponte Palatino

De Ponte Palatino heeft zijn bijnaam “Engelse Brug” eraan te danken dat het verkeer er, vauit Italiaans oogpunt gezien, de verkeerde richting op rijdt. Hij is tegen het einde van de 19e eeuw gebouwd, toen de Ponte Rotto wel erg Rotto werd.

Ponte della Musica

De Ponte della Musica is ingewijd op 21 April 2011 en was een jaar lang de nieuwste brug van Rome. Hij is genoemd naar het Auditorium Parco della Musica.

Ponte Ostiense

De Ponte Ostiense ligt meteen bij het metrostation Garbatella en is sinds 2012 de nieuwste brug in Rome.

Ponte del Risorgimento

De Ponte del Risorgimento is gebouwd ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de éénwording van Italië en was de eerste brug in het land die van gewapend beton gemaakt is.

Ponte Castel Giubileo

Wanneer men Rome met een boot vanuit het noorden binnenvaart is de Ponte Castel Giubileo de eerste brug die men tegenkomt.

De Overige Bruggen in Rome

Confluenza del fiume Aniene nel Tevere, Ponte di Tor di Quinto, Ponte Flaminio, Ponte Nomentano, Ponte Duca d’Aosta, Ponte Matteotti, Ponte Nenni, Ponte Regina Margherita, Ponte Cavour, Ponte Umberto I, Ponte Principe Amedeo, Ponte Mazzini, Ponte San Bartolomeo, Ponte Aventino, Ponte Testaccio, Ponte dell’Industria, Ponte Marconi, Ponte della Magliana em de Pons Sublicius.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *