Vierstromenfontein Piazza Navona Rome

Zeg het voort
Share

De Fontein van de Vier Rivieren (Fontana dei Quattro Fiumi) op het Piazza Navona is één van de mooiste en beroemdste fonteinen in Rome.

Weetjes Vierstromenfontein Piazza Navona Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Fontana dei Quattro Fiumi is Piazza Navona – Roma.

Geschiedenis Vier Rivieren Fontein Rome

Piazza Navona Fontein Rome

De Rio de la Plata lijkt zijn blik van de kerk af te keren.

De Fontein van de Vier Rivieren staat midden op het Piazza Navona, tegenover de ingang van de Sant’Agnese in Agone Kerk.

De door Gian Lorenzo Bernini ontworpen fontein is in 1651 door Paus Innocenzo X Pamhilj ingewijd. De watertoevoer komt van het oude Acqua Vergine Aquadukt.

Zowel Bernini als diens grote rivaal Francesco Borromini had een ontwerp gepresenteerd.

De bevolking van Rome was niet erg blij met de fontein. Ten eerste viel de construktie duurder uit dan verwacht, wat tot een extra belasting op brood leidde. Bovendien moest de markt die tot 1477 op het plein gehouden werd, naar elders verplaatst worden.

Vanaf het midden van de 17e eeuw tot 1867 liet men het Piazza Navona gedurende de hete maand Augustus met water vollopen door de afvoerbuizen af te sluiten.

De obelisk die midden in de fontein staat stond eerst bij het Circus van Maxentius langs de Via Appia Antica.

Aan de voerìt van de obelisk heeft Bernini een rotsachtige basis gecreëerd, met op elke hoek enorme standbeelden, die de belangrijkste rivieren van de toen bekende continenten verpersoonlijken. Op de rots zijn planten, bloemen, fruit en verschillende dieren te zien. Een leeuw en een paard komen uit een grot tevoorschijn, terwijl een slang langs de rots glijdt. In het bassin zijn twee dolfijnen te zien.

De Nijl symboliseert Afrika en is door Giacomo Antonio Fancelli gemaakt. Het hoofd van de Nijl is met een sluier bedekt, waarmee men aan wilde geven dat men niet wist waar de bronnen van de rivier zich bevonden.

De Ganges vertegenwoordigt Azië en is vervaardigd door Claudio Poussin.

De Donau werd gemaakt door Antonio Raggi en is het symbool van Europa.

De Rio della Plata werd gezien als de belangrijkste rivier van Amerika en is gebeeldhouwd door Antonio Francesco Baratta. Aangezien men Amerika vooral zag als een plek van onbegrense rijkdom is de rivier afgebeeld met een aantal geldstukken. Het beeld lijkt zijn blik vol minachting van de door Borromini ontworpen façade van de Sant’Agnese in Agone Kerk af te keren, wat vaak geïnterpreteerd wordt als een kritiek van Bernini aan zijn concurrent. Aangezien de kerk later dan de fontein gebouwd is, is dit mooie verhaal helaas niet waar.

De fontein wordt verder opgesierd met het wapenschild van de Pamphilj familie, een duif met een olijftak. Ditzelfde symbool is bovenop de obelisk te zien.

Fotogalerij Piazza Navona Fontein Rome

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *