Historische Gebouwen Rome

Zeg het voort
Share

Het centrum van Rome staat vol historische paleizen, waarvan de mooiste tegenwoordig vaak als museum of regeringsgebouw gebruikt worden. De meeste paleizen zijn genoemd naar de families die ze hebben laten bouwen. Vaak zijn deze later van eigenaar veranderd, waarbij de naam van de nieuwe bezitters aan de oorsronkelijke toegevoegd is, zodat sommige gebouwen wel vier namen hebben.

Mooiste historische gebouwen Rome

Palazzo Farnese

Palazzo Farnese RomeHet Palazzo Farnese is één van de mooiste gebouwen op het Piazza Farnese. Het is tegenwoordig de zetel van de Franse ambassade (die het voor minder dan een spotprijs huurt) en, wanneer je op tijd reserveert, heb je de mogelijkheid een aantal beroemde plafondschilderingen te bezichtigen.

Palazzo dei Conservatori en Palazzo Nuovo

Het Palazzo dei Conservatori is één van de drie gebouwen op het Piazza del Campidoglio. Hoewel het door Michelangelo ontworpen is is het Giacomo della Porta die het uiteindelijk gebouwd heeft door een al bestaand middeleeuws gebouw aan te passen. Samen met het Palazzo Nuovo vormt het de zetel van de Capitolijnse Musea.

Palazzo Altemps

Het Palazzo Altemps (Via di Sant’Apollinare, 46 – wijk Ponte) is de zetel van één van de vier Romeinse Musea die samen het Museo Nazionale Romano vormen. Het bevindt zich dichtbij het Piazza Navona in het centrum van de Eeuwige Stad. In het gebouw, dat vroeger aan adelijke families toebehoorde, is vooral klassieke beeldhouwkunst te zien.

Palazzo Corsini

Palazzo Corsini - Bezienswaardigheden TrastevereHet Palazzo Corsini (Via della Lungara, 10), dat de Galleria Corsini, een van de zetels van de Galleria Nazionale d’Arte Antica, huisvestigt, is het eerste belangrijke gebouw aan de Via della Lungara in de wijk Trastevere. De tuinen die vroeger bij het paleis hoorden zijn nu omgevormd tot de Botanische Tuin van de stad.

Palazzo Colonna

Palazzo Colonna RomeHet Palazzo Colonna (Via della Pilotta, 17) is een historisch gebouw in de wijk Trevi. Een deel van het paleis, dat nog steeds de residentie van de familie Colonna zelf is, is ingericht als museum. Deze Galleria Colonna is enkel op zaterdagochtend geopend. De privè-tuinen van het paleis zijn op de ruïnes van de Tempel van Serapide aangelegd.

Palazzo Chigi

Het Palazzo Chigi (Piazza Colonna, 370 – wijk Colonna) bevindt zich, zoals een regeringsgebouw betaamt, midden in Rome. Het doet sinds 1961 dienst als de officiële residentie van de Italiaanse minister-president, wat dus betekent dat o.a. Silvio Berlusconi er een tijdlang zijn minister-presidentiële lusten heeft kunnen botvieren.

Palazzo Barberini

Het Palazzo Barberini (Via delle Quattro Fontane, 13 – wijk Trevi) stamt uit de 17e eeuw, hoewel bij de construktie wel gebruik gemaakt werd van een al eerder bestaand gebouw, dat via een aantal verschillende eigenaars (de Cesi, de Della Rovere) in 1581 in handen van de Sforza gekomen was en een facade aan het Piazza Barberini had. He tis de huidige zetel van de Galleria Nazionale d’Arte Antica.

Palazzo Braschi

Palazzo Braschi RomeHet Palazzo Braschi (Piazza San Pantaleo, 10 – wijk Parione) is een historisch gebouw aan het Piazza Navona. Sinds 1952 is het Museo di Roma er gehuisvestigd, waar zowel een permanente als een steeds wisselende expositie te zien is. Het is oorspronkelijk door de familie Orsinigebouwd en later verschillende keren verwoest en opnieuw opgetrokken.

Palazzo Pamhilj

Het Palazzo Pamphilj (Piazza Navona, 14) is niet te verwarren met het Palazzo Doria Pamhpilj in de Via del Corso en is de zetel van de Braziliaanse Ambassade in Rome. Er was een raampje in de zijmuur van dit paleis, waardoor de familie de mis in de belendende Sant’Agnese in Agone Kerk kon gadeslaan.

Palazzo Brancaccio

Het Palazzo Brancaccio (Via Merulana 248 – wijk Esquilino) is de zetel van het Museo Nazionale d’Arte Orientale. Het was oorspronkelijk de woning van een steenrijke Amerikaanse dame, wier dochter met prins Brancaccio gebouwd was. Een ander deel van het paleis wordt nu als theater gebruikt.

Palazzo Madama

Het Palazzo Madama bevindt zich in de rione Sant’Eustachio en is de zetel van Italiaanse Senaat. Het staat aan het plein van dezelfde naam en kan enkel op de eerste zaterdag van de maand bezocht worden. Het was eeuwenlang in handen van de beroemde Medici familie uit Florence.

Palazzo del Laterano

Het Palazzo del Laterano staat naast de Basiliek van Sint Jan van Lateranen en was tot het begin van de 14e eeuw de officiële residentie van de Paus. Het wordt ook wel Palazzo Lateranense genoemd. Het maakte oorspronkelijk deel uit van een groter complex, waartoe ook de Scala Santa behoorde.

Palazzo della Cancelleria

Rome - Palazzo della CancelleriaHet Palazzo della Cancelleria staat aan het plein van dezelfde naam in de wijk Parione. Het bevindt zich tussen de Corso Vittorio Emanuele II en het Campo de’ Fiori en huisvestigt een aan Leonardo Da Vinci gewijde permanente expositie.

Palazzo Margherita

Het Palazzo Margherita bevindt zich halverwege de Via Veneto. Het is de huidige zetel van de Amerikaanse ambassade in Rome. Het gebouw is genoemd naar Koningin Margherita van Savoye, die er jarenlang resideerde nadat Koning Umberto I in 1900 door de anarchist Gaetano Bresci vermoord was.

Palazzo della Giustizia

Palazzo di Giustizia - wijk Prati RomeHet Palazzo di Giustizia is een enorm paleis dat een hele zijde van het Piazza Cavour (wijk Prati) in beslag neemt. De andere façade, tegenover de rivier de Tiber, is even indrukwekkend. Het paleis stamt uit het einde van de 19e eeuw.

Meer historische gebouwen in Rome

Wijk Trevi

 • Het Palazzo Bonaparte, waar de moeder van Napoleon ooit woonde, staat op de hoek van de Via del Corso en het Piazza Venezia. De echte naam van het gebouw, die echter nooit gebruikt wordt, is Palazzo Misciatelli.
 • Het Palazzo Antonelli (Via Quattro Novembre, 158) is een gebouw aan het Largo Magnanapoli. Het is in de 18e eeuw gebouwd en later naar achteren verplaatst omdat de Via Nazionale aangelegd moest worden. In de hal is een groot blok afkomstig van de Serviaanse Muren te zien.
 • Het Palazzo Chigi-Odescalchi staat aan het Piazza dei Santi Apostoli (n. 80). In de loop der eeuwen hebben beroemde architekten als Maderno, Bernini en Vanvitelli aan het uiteindelijke resultaat bijgedragen. Het wordt ook wel Palazzo Odescalchi-Balbo genoemd.
 • Het Palazzo della Consulta is een enorm paleis op het Piazza del Quirinale in Rome. Tegenwoordig heeft het Constitutionele Gerechtshof van Italië er haar zetel. Het wordt ook wel eenvoudig La Consulta genoemd.
 • Palazzo Gentili del Drago (Via in Arcione).
 • Palazzo Mengarini Albertini Carandini (Via XXIV Maggio).

Wijk Colonna

 • Het Palazzo Capranica is een historisch gebouw aan het plein van dezelfde naam. De architekt was Carlo Buratti. Op het moment is het een congresgebouw, waar soms ook muzikale voorstellingen plaats vinden.
 • Het Palazzo del Bufalo Ferrajoli (Piazza Colonna, 355) staat tegenover het Palazzo Chigi. De begane grond wordt bijna geheel door winkels in beslag genomen.

Wijk Ponte

 • Casa di Fiammetta (Via degli Acquasparta): Dit is één van meerdere gebouwen in Rome waarvan beweerd wordt dat de geliefde van Raphaël en model voor “La Fornarina” er gewoond heeft.
 • Het Palazzo del Drago is genoemd naar de uit Viterbo afkomstige familie del Drago, die hun Romeinse residentie hadden laten bouwen op enkele woningen die ze in 1557 gekocht hadden.
 • Het Palazzo della Zecca Vecchia wordt ook wel het Palazzo della Zecca in Banchi genoemd.
 • Palazzo Orsini Taverna (Via di Monte Giordano, 36): Dit complex bestaat in werkelijkheid uit een aantal al eerder bestaande en vervolgens samengevoegde gebouwen.

Wijk Sant’Eustachio

 • Het Palazzo Giustiniani (Via della Dogana Vecchia, 29) doet dienst as residentie van de President van de Senaat. Zowel Giovanni Fontana als Borromini zouden aan de constructie meegewerkt hebben. De grootste attractie is de met fresco’s beschilderde Sala Zuccari.
 • Het Palazzo Medici Lante della Rovere (Piazza dei Caprettari, 70) is genoemd naar vrijwel alle adelijke families, behalve de huidige eigenaars, die het ooit in hun bezit hebben gehad.

Wijk Pigna

Wijk Parione

 • Het Palazzo dei Filippini (Piazza della Chiesa Nuova, 18)  is eigenlijk een groot complex, bestaande uit het klooster en het Oratorio dei Filippini en is gebouwd door de beroemde architekt Borromini.

Wijk Borgo

Wijk Monti

 • Het Palazzo del Viminale is een historisch gebouw aan het Piazza del Viminale, dat sinds 1925 de zetel van het Italiaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken is.
 • Het Palazzo Koch della Banca d’Italia (Via Nazionale, 90-91) is een nogal lomp gebouw. Het is ontworpen door, en genoemd naar, de architect Gaetano Koch.

Wijk EUR

 • Het Palazzo dei Congressi is een congresgebouw in de wijk EUR. Zoals de meeste belangrijke gebouwen in deze wijk is het oorspronkelijk gebouwd voor de Esposizione Universale Roma die in 1942 plaat shad moeten vinden.

Wijk Flaminia