Palazzo Madama Rome

Zeg het voort
Share

Het Palazzo Madama bevindt zich in de rione Sant’Eustachio in Rome en is de zetel van Italiaanse Senaat. Het staat aan het plein van dezelfde naam en kan enkel op de eerste zaterdag van de maand bezocht worden. Het was eeuwenlang in handen van de beroemde Medici familie uit Florence.

Weetjes Palazzo Madama Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Madama is Piazza Madama, snc – Rome. Telefoon: +39 0667061 (centrale); +39 0667062177 (rondleidingen). Openingstijden: Het Senaatsgebouw kan normaal op de eerste zaterdag van de maand (behalve in Augustus) van 10.00 tot 18.00 uur bezocht worden. (NB: Dit kan echter, zelfs op het laatste moment, gewijzigd worden, dus raadpleeg vooraf de website van de Senato della Repubblica.) De kaartjes kunnen, op de dag van het bezoek zelf, vanaf 08.30 uur opgehaald worden. Men dient vooraf de tijd van het bezoek aan te geven. De rondleiding duurt 40 minuten en het bezoek is gratis.

Geschiedenis Palazzo Madama Rome

Palazzo Madama Rome

Palazzo Madama

Op het terrein waar het Palazzo Madama staat bevond zich ooit de Keizerlijke Abdij van Farfa. Deze kwam in 1478 in handen van de Franse regering, die een plek zocht om de Franse pelgrims onder te kunnen brengen.

In 1505 werd het paleis gekocht door Giovanni de’ Medici (de latere Paus Leo X), die meteen de opdracht gaf tot een flinke verbouwing. De architekt van deze restauratie was  Giuliano di Sangallo.

Onder andere de bibliotheek van de Medici werd in het paleis gehuisvestigd nadat de familie uit Florence verdreven was.

In 1521, na de dood van Leo X, kreeg diens neef Giuliano de’ Medici, die er ook jarenlang gewoond had, het paleis in handen. Toen Giuliano, ondertussen beter bekend als Paus Clemens VII, stierf (1534) werd het gebouw geërfd door Alessandro de’ Medici.

In 1537 stierf ook Alessandro en werd het palazzo in bruikleen gegeven aan diens vrouw Margherita van Oostenrijk, die de bijnaam Madama had en dus op deze wijze haar naam aan het paleis gaf.

De huidige aanblik van het Palazzo Madama, met de barokke façade, is het resultaat van een verbouwing o.l.v. Paolo Marucelli (1642). Gelijktijdig werd het interieur door Romano Monanni met friezen en versierde plafonds verfraaid.

Toen het Groothertogdom Toscane in 1737 van de Medici op het huis Habsburg-Lotharingen overging, kreeg deze familie en passant het Palazzo Madama in handen.

In 1755 kocht Paus Benedetto XIV het gebouw en transformeerde het tot zetel van het Gouvernement. Verbouwingen in dit tijdperk leidden tot een tweede binnenplaats (waar nu de aula is) en een herindeling van het plein voor de façade o.l.v. Luigi Hostini.
.
In de tweede helft van de 19e eeuw kwam het Ministerie van Financiën in het gebouw te zetelen en in 1871 werd het, na opnieuw enige aanpassingen, omgebouwd tot zetel van de Senaat van het Koninkrijk.

Tegenwoordig is het de zetel van de Senaat en van enige andere parlementaire funkties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *