Kerken Rome

Zeg het voort
Share

De Sint Pieter zelf is de belangrijkste kerk in Rome en is één van de vier zogeheten patriarchale basilieken die de stad kent. Deze vier kerken spelen een belangrijke rol tijdens de festiviteiten die gedurende een Jubeljaar plaats vinden. Behalve deze kerken zijn er echter nog een aantal kerken en basilieken in de Eeuwige Stad die de moeite van het bezichtigen, zowel vanwege de architectuur en de geschiedenis ervan als vanwege de erin te bezichtigen kunstwerken (schilderijen, muur- en plafondschilderingen, beeldhouwwerken, altaars en kapelletjes), zeker waard zijn.

Mooiste Kerken Rome

Patriarchale of pauselijke basilieken

De Sint Pieter, de Santa Maria Maggiore, de Sint Jan van Lateranen en de Sint Paulus buiten de Muren vormen samen de zogeheten pauselijke (voorheen patriarchale) basilieken. Elke van deze vier basilieken heeft een Heilige Deur. Wanneer U gedurende een Jubileumjaar (Giubileo) erin slaagt in één dag door alle vier deze deuren te lopen worden al Uw voorbije zonden kwijtgescholden. U zult Uw zonden wel een tijdje op moeten sparen want het volgende Jubeljaar is pas in 2025.

Sint-Pietersbasiliek

De allerbelangrijkste kerk in Rome is uiteraard de Sint-Pietersbasiliek zelf, als centrale punt van de Katholieke Kerk, met het beroemde Sint Pietersplein, met de beroemde koepel en het door Michelangelo gemaakte Pietà beeldhouwwerk en het baldakijn van Bernini.

Sint Jan van Lateranen (San Giovanni Laterano)

De Basiliek van Sint Jan van Lateranen is een van de vier patriarchale basilieken van Rome. De eerste versie van de kerk werd al in de 4e eeuw gebouwd en de San Giovanni in Laterano is nog steeds de kathedraal van het bisdom Rome. Het interieur is ontworpen door Borromini.

Santa Maria Maggiore Basiliek

Santa Maria Maggiore Basiliek - Kerken RomeDe Santa Maria Maggiore Basiliek is één van de vier patriarchale of pauselijke basilieken in Rome en maakt deel uit van de 7-kerken route. In een heilig jaar kan men zijn zonden kwijtgescholden zien worden door o.a. door de deur van deze kerk te lopen. Deze basiliek heeft ook een Sixtijnse Kapel.

Sint Paulus Buiten de Muren

San Paolo Fuori le Mura is de laatste van de patriarchale basilieken. Deze kerk bevindt zich, zoals de naam al aangeeft, buiten de oude Romeinse stadsmuren. Het hoogtepunt van deze toch al schitterende basiliek bevindt zich niet in de kerk zelf, maar wordt gevormd door de binnenplaats aan de achterkant.

Santa Maria in Trastevere

De rione Trastevere behoort tot de mooiste en oudste wijken van Rome en heeft dus geen gebrek aan kerken. Van al deze kerken is de Santa Maria in Trastevere Basiliek degene die het meest de moeite van een bezichtiging waard is, ook al vanwege haar centrale ligging op het belangrijkste plein in deze uitgaanswijk. De fontein voor de kerk is een verzamelpaats van bedelaars en andere mensen aan de zelfkant van de samenleving.

Santa Maria della Concezione

De “bottenkerk” is niet zozeer beroemd vanwege het interieur van de kerk zelf, maar vanwege de zijkapel, die de graven bevat van een aantal Kapucijner monniken. De wanden van de kapel zijn geheel versierd met de beenderen van 4000 monniken die een aantal eeuwen geleden gestorven zijn. Het overheersende thema is de vergankelijkheid van het leven. De reakties erop verschillen nogal. Sinds enkele jaren is de kapel onderdeel van een museumpje.

San Clemente Basiliek

De San Clemente Basiliek is een kerk die op een eerder bestaande kerk gebouwd is. Deze is op haar beurt op een aan de heidense God Mithras gewijde tempel gebouwd. De ruïnes van deze tempel kunnen bezocht worden voor de toegangsprijs van 10 Euro, een verdubbeling in vergelijking met een jaar eerder. De basiliek zelf is ook prachtig en er hoort een kloosterhofje bij.

Santa Maria in Cosmedin

De naam Santa Maria in Cosmedin zal de meeste mensen waarschijnlijk niet veel zeggen. Deze mooie kerk huisvestigt echter één van de bekendste ikonen van de stad Rome en wel de beroemde Mond der Waarheid. Ga in de rij staan om een foto te mogen maken van je partner die met maar een heel klein beetje vrees zijn of haar hand in de mond van dit standbeeld steekt.

Santa Prassede Basiliek

Zeno Kapel - Santa Prassede Basiliek RomeDe Santa Prassede Basiliek is een klein kerkje dat vooral de moeite van een kort bezoekje waard is vanwege de schitterende mozaïeken in de zogeheten Kapel van Zeno. Ze bevindt zich op korte loopafstand van het centrale station Termini, dichtbij de Santa Maria Maggiore Basiliek.

San Pietro in Vincoli Basiliek

San Pietro in Vincoli is een basiliek, die hoewel ze op de Esquilino heuvel ligt, zich toch in de wijk Monti in Rome bevindt. Artistiek hoogtepunt is Michelangelo’s beroemde Mozes. De ketenen waar Sint Pieter mee vastgehouden werd worden ook in deze kerk bewaard.

Santi XX Apostoli Basiliek

Santi XII Apostoli Basiliek RomeDe Basiliek van de Santi XX Apostoli oftewel kerk van de “12 Heilige Apostelen” (Piazza dei Santi Apostoli, 51) is de enige in Rome die niet gebouwd is op een al bestaande constructie. Wel zijn er bij de bouw materialen gebruikt die waarschijnlijk geroofd zijn van de ruïnes van de Terme di Constantino.

San Martino ai Monti Kerk

Crypte San Martino ai Monti Kerk - Bezienswaardigheden wijk Monti RomeDe San Martino ai Monti Kerk is in de 4e eeuw gebouwd en is één van de oudste kerken in Rome. De interessantste gedeelten zijn de crypte en de ruïnes van een huis onder de kerk waar de Christenen in de 2e eeuw samenkwamen om de mis de vieren.

Sant’Andrea al Quirinale Kerk

Sant'Andrea al Quirinale Kerk - bezienswaardigheden wijk Monti RomeDe Sant’Andrea al Quirinale Kerk (Via del Quirinale, 29) is in de 17e eeuw ontworpen. De architekt was Bernini en deze grote kunstenaar beschouwde de kerk als zijn best geslaagde creatie. Het is de derde Jezuïtenkerk die in Rome gebouwd is en de apsiden hebben geen kapellen zodat de aandacht niet van het altaar afgeleid kon worden.

San Carlo alle Quattro Fontane Kerk

De San Carlo alle Quattro Fontane Kerk (Via del Quirinale, 23) wordt ook wel, vanwege de geringe afmetingen, de San Carlino (“het Heilige Kareltje”) genoemd. Het wordt tot de meesterwerken gerekend van de architekt Borromini, die echter zelf niet in de kerk begraven mocht worden aangezien hij zelfmoord gepleegd had.

Santa Pudenziana Basiliek

Santa Pudenziana Basiliek - Kerken RomeDe Basiliek van Santa Pudenziana (Via Urbana, 160) is één van de oudste kerken in Rome. Volgens de legende is ze gebouwd (in opdracht van Pius I) op de plek waar eens het huis van ene Senator Pudente, die ooit zo vriendelijk geweest was om gastvrijheid te verlenen aan niemand minder dan Sint Pieter, stond.

Sint Ignatius van Loyola

De Sint Ignatius van Loyola Kerk kerk ligt in het centrum van Rome en is vooral beroemd vanwege de koepel die er niet is, maar er wel lijkt te zijn vanwege het door een trompe-l’oeil plafondschildering veroorzaakt effekt. Het is één van de drie Jezuïtenkerken in de stad.

San Luigi dei Francesi Kerk

Ook de San Luigi dei Francesi Kerk staat in het historische centrum van de stad. Deze nationale kerk van Frankrijk in Rome stelt maar liefst drie door Caravaggio geschilderde kunstwerken ten toon. De drie werken, die tot de belangrijkste schilderijen van de artiest gerekend worden, hangen gezellig bij elkaar in de Contarelli Kapel linksachter in de kerk.

Santa Maria dei Monti Kerk

De Santa Maria dei Monti Kerk (Via della Madonna dei Monti, 41) is in de 16e eeuw gebouwd. De oorspronkelijke architekt was Giacomo della Porta, maar anderen zouden het projekt later voltooien. De bouw van deze kerk werd betaald met donaties na de vondst van een Maria-beeltenis.

Sant’Agata dei Goti Kerk

De Sant’Agata dei Goti Kerk is een erg oude kerk. Ze is gewijd aan de martelares Agatha van Sicilië en in de 5e eeuw gebouwd in opdracht van Ricimer. Er moest wel een duivel uitgedreven worden voordat de kerk katholiek kon worden. De kerk heeft een erg mooie binnenplaats, die rond een oude bron gebouwd is.

Friezenkerk

Een kerk die voor Nederlanders van belang kan zijn is de Santi Michele e Magno Kerk, beter bekend als de Friezenkerk. Deze ligt dichtbij het Vatikaan en hier kunt U op zondagochtend om 10.30 de Eucharistieviering bijwonen (in het Nederlands). Ook kan de kerk U helpen bij het reserveren van een pauselijke audiëntie.

Kleinere kerken Rome

Wijk Monti (rione I)

Kerken Wijk Trevi (rione II)