San Clemente Basiliek Rome

Zeg het voort
Share

De San Clemente Basiliek in Rome is op een eerder bestaande kerk gebouwd. Deze is op haar beurt op een aan de heidense God Mithras gewijde tempel gebouwd. De ruïnes van deze tempel kunnen bezocht worden voor de toegangsprijs van 10 Euro, een verdubbeling in vergelijking met een jaar eerder. De basiliek zelf is ook prachtig en er hoort een kloosterhofje bij.

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres San Clemente Basiliek

Het officiële adres van de Basilica di San Clemente al Laterano is Via Labicana 95 – 00184 Rome. De ingang is in de Via San Giovanni in Laterano ter hoogte van Piazza San Clemente. Telefoon: +39 067740021. Wijk: Monti. Openbaar vervoer: Metro A: Manzoni; Metro B: Colosseo. Tram: 3, 8. Bus: 51, 85, 87, 117, 186, 810, N11. Toegang tot de basiliek zelf is gratis, maar voor het ondergronds gedeelte moet flink betaald worden (10 Euro; studenten jonger dan 26 betalen slechts 5 Euro, op vertoon van identificatie). De openingstijden zijn van 09.00 tot 12.30 en van 15.00 tot 18.00.

Weetjes San Clemente Basiliek Rome

Muurschildering San Clemente Basiliek Rome

Beroemde Muurschildering van Alessio di Roma.

San Clemente is eigenlijk een kerk die op een 4e eeuwse kerk gebouwd is die weer bovenop een huis gebouwd is dat naast een tempel stond waar de heidense zonnegod Mithras aanbeden werd. De tempel stamt uit de 1e eeuw. Toen men de eerste versie van de kerk bouwde werd de tempel gevuld met grond zodat hij als fundering kon dienen.

Rond het jaar 1100 onderging deze eerste versie van de kerk hetzelfde lot. Ze stond op instorten en werd dus met grond en allerlei troep opgevuld, en werd zodoende op haar beurt een fundering voor de huidige San Clemente.

In de grotten beneden deze huidige basiliek zijn uitstekend bewaarde fresco’s uit de 9e tot de 11e eeuw te zien.

In het onderste gedeelte is er een altaar gewijd aan Mithras, alsmede een ruimte die als schoolklas diende. Deze ruimte raakte in de vierde eeuw in verval, nadat het Christendom de officiële godsdienst van het Romeinse Rijk was geworden.

De kerk is vooral de moeite van het bezichtigen waard vanwege de schitterende mozaïeken en de kapel ter ere van de Heilige Katarina van Alexandrië met door Masolino vervaardigde fresco’s.

Via Labicana, 95 – 00184 Rome, Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *