San Lorenzo Fuori le Mura Basiliek Rome

Zeg het voort
Share

Hoewel ze geen Heilige Deur heeft is de Basilica Papale di San Lorenzo Fuori Le Mura (“Pauselijke Basiliek van Sint Laurens Buiten de Muren“) toch één van de vijf zogeheten pauselijke basilieken en behoort ze ook tot de 7 pelgrimskerken van Rome.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs San Lorenzo Fuori le Mura

Het adres van de Basilica di San Lorenzo Fuori Le Mura is Piazzale del Verano, 3 – Rome (tel. +39 06491511.). Bus: 3, 19, 71, 88, 443, 542, 545, 11n.. Openingstijden: Winter: 7.30-12.30 15.30-19.00; Zomer: 7.30-12.30 16.00-20.00.. Toegangsprijs: Gratis.

Speciale Gebeurtenissen

Op het moment zijn er geen speciale evenementen gepland.

Weetjes San Lorenzo Fuori Le Mura Basiliek Rome

San Lorenzo Fuori le Mura Basiliek Rome

Zoals de basiliek er eind 19e eeuw uitzag.

Sint Laurens Buiten de Muren begon haar bestaan als een klein, door Keizer Konstantijn I, gebouwd oratorium, op de plek waar men dacht dat de heilige in het jaar 258 de martelaarsdood gestorven was.

Aan het einde van de 6de eeuw liet Paus Pelagius II op deze plek een kerk bouwen en in de 13de eeuw was het de beurt aan Paus Honorius II.

Deze liet echter een nieuwe kerk construeren vóór de oorspronkelijke kerk.

Later werden de twee kerken in één struktuur verenigd.

Bij bombardementen in 1943 zijn helaas een aantal mozaïeken in de portico alsmede fresco’s op de façade verloren gegaan.

Bezienswaardigheden Sint Laurens buiten de Muren

 • De twee leeuwen bij de ingang stonden er al in de tijd van de antieke kerk.
 • De op barokke leest geschoeide Santa Ciriaca Kapel bevat door Pietro da Cortona ontworpen grafmonumenten.
 • De 19e eeuwse San Tarcisio Kapel is ontworpen door Vespignani. De “Onthoofding van Johannes de Doper” in deze kapel is geschiderd door Giovanni Serodine (1619).
 • De grafkapel van Paus Pius IX is aan het einde van de 19e eeuw gebouwd, gebruik makend van de narthex van de 6e eeuwse door Paus Pelagius gebouwde basiliek.
 • Het ciborium is in 1148 gemaakt.
 • De bisschopsstoel is versierd met mozaieken en polychroom marmer.
 • Het mozaiek op de triomfboog stamt uit de 6e eeuw en stelt Christus voor, tussen de heiligen Paolo, Stefano, Ippolito, Pietro en Lorenzo. Paus Pelagius overhandigt Christus een model van de basiliek.
 • De kerk is versierd met fresco’s uit de 13e eeuw, die als thema de levens van Sint Laurens en Sint Stefanus hebben.
 • Sint Laurens is zelf in het presbiterium van de basiliek begraven,tussen vier witte en zwarte zuilen.
 • Ook Sint Stefanus, die gezien wordt als de eerste martelaar van het Christendom, heeft zijn tombe in de kerk. Sint Stefanus was na de door hem opgedragen restauratie door Paus Pelagius II van Konstantinopel naar Rome gebracht.
 • De cosmateske versieringen in de portico zijn gemaakt door de Vassaletti familie, specialisten in dit soort werk.
 • Ook zijn er twee antieke sarcofagen in de portico te zien die versierd zijn met scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament, zowel als afbeeldingen van de oogst.
 • In de ingang naar de 12e eeuwse klokkentoren is een andere antieke sarcofaag te zien, met een reliëf dat een heidens huwelijksfeest afbeeldt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *