Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kerk Rome

Zeg het voort
Share

De Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kerk is één van de grootste kerken van Rome en is erg interessant omdat bij de bouw ervan gebruik gemaakt is van de vroegere Baden van Diocletianus. De kerk ligt dichtbij het centrale station Termini, aan het Piazza della Repubblica.

Weetjes Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kerk Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza della Repubblica, Rome (Distrikt: Castro Pretorio). Telefoon: +39 064880812. Openbaar vervoer: Metro: Repubblica; Bus: H, 40, 60, 64, 70. Openingstijden: 7.00 tot 18.30 (zon- en feestdagen: 7.00 tot 19.30). Toegangsprijs: Gratis.

Speciale Evenementen

Op zon- en feestdagen vinden speciale missen plaats: Om 12 uur (koor en orgel), om 18.00 (enkel orgel) en om 19.00 uur (in het Spaans).

Geschiedenis

In het jaar 1541 kreeg de Siciliaanse priester Antonio Lo Duca in de Santa Maria di Loreto kerk een visioen van 7 martelaren die, in een wit licht, opstegen uit de ruïnes van de Terme di Diocleziane. Hierop probeerde hij een opeenvolging van Pausen te overtuigen een kerk gewijd aan de engelen en martelaren te doen bouwen, maar pas in 1561 kreeg hij Pius IV zo ver hiertoe opdracht te geven.

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri is uiteindelijk in 1563 gebouwd door Michelangelo in de aula van het Tepidarium van de Baden van Diocletianus.

In de 17e eeuw bracht Luigi Vanvitelli een aantal veranderingen aan in het oorspronkelijke concept. (In later jaren werden een aantal van deze veranderingen weer ongedaan gemaakt.)

Het ontwerp dat Michelangelo tekende voor de constructie van de kerk is nog te zien in de sagristie.

De façade van de Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Engelen en van de Martelaren was ooit de exedra van het calidarium van de Baden van Diocletianus. De zij-armen van de kerk, die ongewoon lang zijn, corresponderen met het vroegere frigidarium.

Michelangelo liet de vloer van de oude Terme twee meter ophogen, waardoor de roze granieten pilaren in de kerk slechts 15 meter hoog zijn i.p.v. de oorspronkelijke 17. De diameter van de 1,60 meter dikke zuilen is uiteraard hetzelfde gebleven.

Bezienswaardigheden Santa Maria degli Angeli Kerk Rome

Het “Martelaarschap van Sint Sebastiaan” door Domenichino.

Het zogeheten Millenium Orgel was een cadeau van de inwoners van Rome aan Paus Johannes Paulus II ter gelegenheid van het jubileumjaar 2000.

De bronzen deuren van de kerk zijn van de hand van de contemporaine kunstenaar Igor Mitoraj.

Het standbeeld van Sint Bruno is gemaakt door de Franse 18e eeuwse beeldhouwer Jean-Antoine Houdon. Volgens Paus Clemens XIV was het beeld zo levensecht dat de enige reden waarom het niet sprak was de belofte van stilzijgen in de door Sint Bruno van Keulen gestichte kloosterorde der Kartuizers.

De meridiaan in de rechtervleugel van de kerk is in 1702 aangelegd door Francesco Bianchini. Dit gebeurde in opdracht van Paus Clemens XI. Deze meridiaan, uiteraard de Linea Clementina geheten, was bedoeld om beter te kunnen berekenen op welke datum Pasen viel en om te kunnen wedijveren met de net aangelegde zonnewijzer in de San Petronio kathedraal in Bologna. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *