Santa Maria Maggiore Basiliek Rome

Zeg het voort
Share

De Basiliek van Santa Maria Maggiore, op het Piazza di Santa Maria Maggiore, is één van Rome’s vier belangrijkste basilieken, samen met de Sint Pietersbasiek, de San Giovanni in Laterano en de San Paolo Fuori le Mura.

Weetjes Santa Maria Maggiore Basiliek Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Basilica di Santa Maria Maggiore is: Piazza di Santa Maria Maggiore, 42 – Rome (tel. +39 064465836). Wijk: Monti. Metro: Termini, Vittorio Emanuele. Bus: 16, 71, 75, 105, 105L, 150F , 714, 717, C3, N1, N2, N12, N18. Tram: 5, 14. Openingstijden: 07.00 tot 18.45 uur. Toegang is gratis. (Let op: Bepaalde delen van de basiliek, zoals het ondergrondse gedeelte met de archeologische vondsten, kunnen slechts met een gids bezocht worden.)

Geschiedenis Santa Maria Maggiore Basiliek

Heilige Deur Santa Maria Maggiore Basiliek Rome

De “Heilige Deur”

De Basiliek is in het jaar 358 gebouwd door Paus Liberius en daarna door Paus Sixtus III herbouwd, wat duurde van 432 tot 440. De klokkentoren stamt echter pas uit de 14e eeuw, terwijl ook in de 18e eeuw verschillende kleinere verbouwingen hebben plaatsgevonden.

Het is de enige van de grote basilieken van Rome die nog de originele struktuur heeft.

De naam Santa Maria Maggiore is eraan te wijten dat het de grootste aan Maria gewijde kerk in Rome is.

De kerk was oorspronkelijk een stuk smaller dan nu. De treden die naar de ingang leiden laten precies zien hoe breed de eerste versie van de basiliek was.

NB: Wanneer U aan de Via Cavour kant van Santa Maria Maggiore bent lijkt het alsof U voor gesloten deuren komt te staan. De ingang van de basiliek is echter aan de andere kant.

Hoogtepunten Santa Maria Maggiore Basiliek

 • De 5e eeuwse mozaïeken in het schip van de kerk en op de triomfboog.
 • De mozaieken in de apsis zijn van recentere oorsprong (eind 13e eeuw) en zijn gemaakt door Jacopo Torriti.
 • Het door Giuliano San Gallo ontworpen met vergulde panelen versierde plafond en de cosmateske vloer van de basiliek.
 • Domenico Fontana ontwierp in de 16e eeuw een nu gerestaureerde “Sixtijnse Kapel” voor de Basiliek van Santa Maria Maggiore.
 • In de 17e eeuw bouwde Flaminio Ponzo de Capella Paulina, in een barokke stijl.
 • De beroemde beeldhouwer en architect Bernini ligt in de Santa Maria Maggiore begraven, in een eenvoudige tombe rechts van het altaar.
 • Het Hoofdaltaar is ontworpen door Ferdinando Fuga en later verder verfraaid door Valadier.
 • Het Baptisterium.
 • De Relikwie van de Heilige Wieg (Sacra Culla).
 • Er is een 13e eeuwse kerststal van de hand van Arnolfo da Cambio.
 • Links van de hoofdingang bevindt zich de Heilige Deur. Wanneer iemand in een jubeljaar op één dag door alle vier de heilige deuren van de stad loopt, worden zijn/haar zonden kwijtgescholden.
 • De fraaie klokkentoren is de hoogste van Rome (75 meter). Ze is in 1376 gebouwd, al werd de spits er pas later, in de 16e eeuw aan toegevoegd.
 • De façade is van de hand van Ferdinando Fuga en is in 1743 gemaakt. Het ontwerp was overigens eigenlijk bedoeld voor de Sint Jan van Lateranen.
 • De zuil op het plein voor de hoofdingang (Piazza di Santa Maria Maggiore) stond oorspronkelijk in de Basiliek van Constantijn. Het beeld op de zuil verbeeldt Maria.
 • De obelisk aan de andere kant van de basiliek, op het Piazza dell’Esquilino, stond eerst bij het Mausoleum van Augustus.

Sneeuwval in Augustus

Net als aan zoveel kerken in Rome, is ook aan de Santa Maria Maggiore een legende verbonden. Gedurende het pausschap van Liberius viel er op 5 Augustus sneeuw op de plek waar nu de kerk staat. De rijke patriciër Giovanni liet er vervolgens de basiliek bouwen. De basiliek wordt dan ook vaak de Santa Maria della Neve (en soms de Basilica Liberiana) genoemd. Het wonder van de sneeuwval wordt elk jaar op 5 Augustus nagespeeld, met witte bloemblaadjes die van het plafond van de basiliek naar beneden dwarrelen. Er is overigens geen enkel historisch bewijs voor deze legende.

Piazza di Santa Maria Maggiore 42 – Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *