Santa Prassede Basiliek Rome

Zeg het voort
Share

De Santa Prassede Basiliek is een klein kerkje dichtbij de Santa Maria Maggiore basiliek in Rome. De grootste attrakties zijn de crypte en de schitterende mozaïeken in de zogeheten Kapel van Zeno. Ze bevindt zich op korte loopafstand van het centrale station Termini.

Weetjes Santa Prassede Basiliek Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Basilica di Santa Prassede bevindt zich op de Via Santa Prassede 9/A, 00185 Rome (Distrikt: Monti). Tel. +39 064882456. Metro: Termini (lijn A, B), Vittorio Emanuele (lijn A); Bus: 16, 70, 71, 75, 204, 360, 590, 649, 714. Openingstijden: Weekdagen: 07.30-12.00 en 16.00-18.30 uur. Op zon- en feestdagen gaat de kerk pas om 08.00 uur open. Toegang: Gratis.

Geschiedenis Santa Prassede Basiliek Rome

Zeno Kapel - Santa Prassede Basiliek Rome

Mozaïek in de Zeno Kapel

De Santa Prassede Kerk is van binnen veel ruimer en indrukwekkender dan de buitenkant zou doen vermoeden. De ingang van de kerk bevindt zich in een steegje en is ingemetseld tussen twee normale woningen.

De eerste versie van de kerk is in de 6e eeuw gebouwd, om er de beenderen van de heilige Praxedis en Pudenziana onder te brengen. Deze twee zussen gaven martelaars een Christelijke begrafenis.

Er is ook een Romeinse kerk aan het zusje van Sint Praxedis gewijd, de Santa Pudenziana Kerk in de Via Urbana.

Aan de Via di San Martino ai Monti is de oorspronkelijke middeleeuwse toegangspoort nog te zien. Deze komt uit op een binnenplaats, waar de eigenlijke façade van de kerk op uitkijkt. De ruïnes van de colonnade op de binnenplaats zijn van de originele kerk afkomstig.

Interieur

Midden in de cosmateske vloer van de basiliek is een rode steen te zien. Deze bedekt een put waar de Heilige Praxedes volgens de overlevering het bloed van de martelaars opgevangen zou hebben. Het zou hierbij om een paar duizend slachtoffers gaan.

Het interieur bestond uit drie schepen die door 12 granieten zuilen gescheiden werden. Van deze zuilen werden er zes in pilaren veranderd. Deze steunen de bogen van de kleinere schepen.

Kunstwerken Santa Prassede Basiliek Rome

Mozaïeken

Paus Pasquale I - Santa Prassede Basiliek Rome

Paus Pasquale is in de apsis geportretteerd

De vergulde mozaïeken waar de kerk beroemd om is zijn door Byzantijnse kunstenaars gemaakt.

In de apsis zijn de voorvaders afgebeeld. Ze zijn in het wit gekeeld en kijken samen met de uitverkorenen vanuit de hemel omlaag.

Santa Prasssede en Santa Pudenziana staan aan weerszijden van Christus en worden omhelsd door de heiligen Petrus en Paulus.

Her en der zijn palmbomen en lammeren te zien.

Kapel van Zeno

Halverwege het rechterschip bevindt zich de Cappella di San Zenone. Deze is door Paus Pasquale I gebouwd om als mausoleum voor zijn moeder Teodora te dienen. De urn met het stoffelijke overschot van Zeno bevindt zich op de door twee zwart-granieten onderdtuende boog. De gewelfde kapel, die als bijnaam “Tuin van het Paradijs” heeft gekregen, is geheel met mozaïeken versierd. Christus, de Madonna, Santa Prassede zelf en Teodora zijn er met de stralenkrans der levenden afgebeeld. De “Madonna met Kind” is in de nis boven het altaar te zien.

Crypte

De relikwieën van de twee heilige zussen bevinden zich in twee sarcofagen in de crypte. De vloer is van ingelegd marmer gemaakt.

Zuil van de Geseling

In een nis rechts van de ingang bevindt zich een reliquarium. Hierin wordt een zuil bewaard die door Kardinaal Giovanni Colonna in 1223 uit Jeruzalem naar Rome gebracht is. Volgens de traditie was Jezus aan deze zuil vastgebonden toen hij gegeseld werd. Het reliquarium is van verguld brons. De sneden die erin te zien zijn zijn veroorzaakt doordat men fragmentjes als relikwieën gebruikt heeft.

Meer Bezienswaardigheden

De lange marmeren tafel links van het schip zou door Santa Prassede ter zelfkastijding als bed gebruikt zijn.

De urn onder de architraaf bij de ingang bevat de beenderen van San Valentino.

Een van de opvallendste tombes is dat van Monsigneur Santoni. Men beweerde dat het borstbeeld door een 10-jarige Bernini gemaakt zou zijn.

Napoleon vond de twee rode granieten traptreden naar het hoofdaltaar zo mooi dat hij ze naar zijn keizerlijke troon in Parijs wilde laten brengen. Dit plan werd nooit uitgevoerd.

De klokkentoren bevindt zich aan het uiteinde van het linkerdwarsschip. Hij is rond de eeuwwisseling van de 11e en 12e eeuw gebouwd. De twee klokken zijn in 1621 toegevoegd.

Via di Santa Prassede 9/C – 00185 Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *