Museo Nazionale Romano

Zeg het voort
Share

Het Museo Nazionale Romano is verdeeld over vier verschillende locaties in Rome. Twee ervan (Terme di Diocleziane en Palazzo Massimo alle Terme) zijn in de buurt van het centrale station. De andere twee (Crypta Balbi en Palazzo Altemps) bevinden zich in het historische centrum van de stad.

Museo Nazionale Romano

Met een kaartje voor één van de vier locaties kan men ook de andere drie bezoeken. Dit moet wel binnen drie dagen gebeuren. Elke locatie mag maar één keer bezocht worden. Zowel de Roma Pass als de Archeologia Card zijn geldig. Details zijn de vinden op de pagina’s van de afzonderlijke locaties.

Thermen van Diocletianus

Deze zetel van het Romeins Nationaal Museum bevindt zich direct tegenover Roma Termini. In d eRomeinse tijd bevinden zich de Terme di Diocleziano op deze plek. De kunstwerken in het museum zijn grotendeels afkomstig uit Rome en omstreken. Ze zijn verdeeld naar de lokaties waar ze gevonden zijn: Binnen de Serviaanse stadsmuren, langs de Tiber, langs de herenwegen, enz. Sommige secties zijn chronologisch verdeeld. (Thermen van Diocletianus, Viale Enrico De Nicola, 79)

Palazzo Massimo alle Terme

De Rustende Bokser - Musoe Nazionale Romano RomeHet Palazzo Massimo alle Terme zelf is tussen 1883 en 1887 gebouwd. In 1981 is het door de stad gekocht en in 1998 als museum geopend. Een groot gedeelte van de fresco’s, mozaïeken, etc. die hier te zien zijn, zijn al in de 19e eeuw blootgelegd, maar waren voor 1998 nog nooit te bezichtigen. Hoogtepunten zijn de “Rustende Bokser” en de Villa di Livia. (Palazzo Massimo alle Terme, Largo di Villa Peretti, 67)

Crypta Balbi

Het Crypta Balbi complex bestaat eigenlijk uit twee Middeleeuwse gebouwen aan de Via delle Botteghe Oscure samen met het “dormitorio Barberiano“. Dit laatste gebouw stond langs de Via Caetani. Bij de inrichting van het museum heeft men ervoor gezorgd dat de oorspronkelijke verbindingen en gangen tussen verschillende delen van het complex behouden bleven. (Crypta Balbi, Via delle Botteghe Oscure, 31)

Palazzo Altemps

Palazzo Altemps RomeHet Palazzo Altemps is één van de zetels van het Museo Nazionale Romano. Er worden een aantal collecties tentoongesteld die aan rijke Romeinse families toebehoorden. Het gaat vooral om oude Griekse en Romeinse skulpturen. Sinds een aantal jaren is er ook een Egyptische afdeling. Hoogtepunten zijn de objekten die gevonden zijn bij het aan Isis en Serapis gewijde heiligdom dat zich dichtbij het Pantheon bevond. (Palazzo Altemps, Via di Sant’Apollinare, 46 – Rome)