Piazza del Campidoglio Rome

Zeg het voort
Share

Het Piazza del Campidoglio in Rome is in de 17e eeuw door Michelangelo ontworpen. Het is één van de mooiste pleinen van de stad. De burgemeester van de stad zetelt in het Palazzo Senatorio en de andere twee gebouwen aan het plein worden door de Capitolijnse Musea in beslag genomen.

Weetjes Piazza del Campidoglio Rome

Geschiedenis

Piazza del Campidoglio Rome

Piazza del Campidoglio Rome

Het Campidoglio bestaat uit 2 heuvels, de Capitolino, waar de tempel van Giove Ottimo Massimo te vinden was, en de Arx of Cittadella, met de tempel van Giunone Moneta.

Na de gloriedagen van het Romeinse Rijk werd het gebied vooral gebruikt om er kuddes geiten te laten grazen, wat de heuvel de bijnaam Monte Caprino gaf.

In 1536 maakte Michelangelo een begin met een nieuw ontwerp voor wat uiteindelijk het huidige Piazza del Campidoglio zou worden en zich bevindt op de laagte tussen de twee heuveltoppen, die Asylum genoemd werd.

Michelangelo kreeg de opdracht van Paus Paulus III Farnese. Het motief was het aanstaande bezoek van Keizer Karel V.

De bedoeling was een trapezoïde-vormig plein te creëren, dat met klassieke skulpturen versierd moest worden. Hij ontwierp hiervoor ook een nieuwe betegeling.

Met het werk werd in 1546 begonnen. Het projekt vlotte echter zo langzaam dat Michelangelo zelf stierf voordat het voltooid konden worden. De architekten Giacomo della Porta en Girolamo Rainaldi zouden uiteindelijk het werk afmaken. Het enige werk dat Michelangelo zelf kon overzien was de dubbele trap naar de ingang van het Palazzo Senatorio.

De nieuwe architekten volgden wel de instrukties van Michelangelo en in de 17e eeuw werd het werk voltooid.

Hij verplaatste de ingang, die eerst over de Fori uitkeek, zodat deze op het centrum van Rome uit kwam te zien, door enorme trappen te bouwen die het gebied tussen de twee heuvels bestreken. Aan de top van deze trappen is het Piazza del Campidoglio.

Palazzo Senatorio

Recht tegenover de trappen is het Palazzo Senatorio, met een façade van Michelangelo. Dit is gebouwd bovenop het gebouw waar in 1143 de senatoren van de stad Rome ziting hadden en dat op zijn beurt bovenop de ruïnes van het vroegere Romeinse Tabularium geconstrueerd was. Tegenwoordig zijn hier de administratieve kantoren van de stad Rome gehuisvestigd.

Palazzo Nuovo en Palazzo dei Conservatori

Ook wilde hij de façade van het Palazzo dei Conservatori vervangen en het Palazzo Nuovo laten bouwen. Het Palazzo dei Conservatori werd oorspronkelijk door de magistraten in gebruik genomen, maar is nu een museum is waar oude Romeinse kunst tentoongesteld wordt. Tegenover het Palazzo dei Conservatori staat het Palazzo Nuovo, eveneens gebruikt als zetel van de Capitolijnse Musea.

De Cordonata

Aan de voet van de trappen (de Cordonata) zijn er twee standbeelden van leeuwen uit de Egyptische oudheid te zien. Bovenaan staan twee beelden  van de Dioscuri naast hun paarden. De leeuwen stonden voorheen bij de ingang van de Santo Stefano del Cacco Kerk en nog vroeger bij de Tempel van Isis. (Een obelisk die er ook stond bevindt zich nu in de Villa Mattei.)

Naast de Dioscuri staan standbeelden die oorspronkelijk bij de Trofei di Mario in het Piazza Vittorio Emanuele II hoorden. De twee marmeren reliëfs afkomstig van de pronkfontein van het Acqua Giulia Aquadukt staan hier sinds 1590.

Hier weer naast staan standbeelden van Constantijn (rechts) en diens zoon Constantijn II, die geflankeerd worden door twee zuilen die afkomstig zijn van de Via Appia en de mijlen aangaven.

Marcus Aurelius

Midden op het plein staat het standbeeld van Marcus Aurelius op zijn paard, dat door Michelangelo zelf van het Piazza di San Giovanni in Laterano naar het Campidoglio is gebracht. Het beeld op het plein is een kopie. Het origineel bevindt zich in de Capitolijnse Musea.

Santa Maria in Aracoeli Kerk

Achter het Palazzo Nuovo, aan de kant van de vroegere Arx of Cittadella, is de kerk Santa Maria d’Aracoeli. Deze wordt bereikt door de steile trappen te beklimmen die beginnen naast de bredere trappen die naar het Campidoglio voeren. Achter de strenge façade van de kerk zijn er belangijke kunstwerken te bewonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *