Piazza Farnese Rome

Zeg het voort
Share

Piazza Farnese is een plein in Rome. Het ligt net ten zuiden van het Campo de’ Fiori, is net zo mooi, maar omdat er o.a. een ambassade en een klooster op het plein staan véél rustiger dan de buurman.

Weetjes Piazza Farnese Rome

Adres en Openingstijden

Het Piazza Farnese bevindt zich in de rione Regola. De postcode is 00186. Bus: 40, 46, 62, 64, 916, N5, N15, N20.

Geschiedenis Piazza Farnese Rome

Piazza Farnese Rome . Bezienswaardigheden wijk Regola

Piazza Farnese

Het Palazzo Farnese was gebouwd door de architect Antonio di Sangallo de Jongere in opdracht van Alexander Farnese, voordat deze gekroond werd tot Paus Paulus III. Farnese wilde het op een lap grond die zijn eigendom was, bij Campo dei Fiori in de buurt.

Toen Sangallo stierf namen eerst Michelangelo, en daarna opeenvolgens Vignola en Giacomo della Porta het over.

Latino Giovenale Manetti, de toenmalige “Straatmeester” liet meteen constructiewerkzaamheden beginnen aan de overkant van het plein. Hij zorgde ervoor dat Piazza Farnese één architectonisch geheel werd. Voor dit doel moest hij wel enkele huizen laten platgooien.

Hij liet Piazza Farnese, dat toen overigens nog niet Farnese heette, betegelen met bakstenen en plaatste een groot granieten bassin (dat eerder op Piazza Venezia stond en oorspronkelijk van de Terme di Caracalla kwam) midden in het centrum van het plein.

Later werd er een identiek bassin bijgeplaatst. Om het er goed te laten uitzien moest het eerste bassin naar de zijkant van Piazza Farnese verhuizen, zodat ze parallel aan elkaar stonden.

Rainaldi transformeerde de bassins later in fonteinen en voegde ook het wapen van de Farnese’s, de lelie, eraan toe.

Na de éénwording van Italië werd Palazzo Farnese eigendom van de staat. Het werd aan Frankrijk gegeven, dat er zijn ambassade in vestigde. Tot 2035 hoeven de Fransen slechts een symbolische huur te betalen.

Piazza Farnese is vooral ’s avonds laat heel erg mooi. Na een bezoek aan het luidruchtige Campo dei Fiori zijn de leegte en de stilte van het plein uiterst indrukwekkend.

Piazza Farnese – 00186 Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *