Domus Aurea Rome

Zeg het voort
Share

De Domus Aurea bevindt zich in het Colle Oppio Park in Rome. Na jaren gesloten geweest te zijn wegens instortingsgevaar is dit door Keizer Nero gebouwde “Gouden Huis” sinds Oktober 2014 (maar enkel met een gids, en enkel in het weekend) weer te bezoeken door toeristen.

Weetjes Domus Aurea Rome

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres Domus Aurea

Het adres van de Domus Aurea is Via della Domus Aurea 1 – 00184 Rome (tel. +39 0639967700). Wijk: Monti. Het monument kan  enkel op zaterdag en zondag van 09.15 tot 17.00 bezocht worden. Deze 75 minuten durende rondleiding (in het Italiaans, Engels of Spaans) dient, minstens 10 dagen vantevoren, gereserveerd te worden. De toegangsprijs is 10 Euro, plus 2 Euro voor de verplichte reservering. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen. Gehandicapten: De Domus Aurea is slechts gedeeltelijk toegankelijk voor gehandicapten. Houd er rekening mee dat het er kouder is dan je zou verwachten. De eerste zondag van de maand is de toegang gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Domus Aurea Rome

Muurschildering in het Gouden Huis van Nero

De Domus Aurea, oftewel het Gouden Huis van Nero, wordt ook wel Nero’s Dwaasheid genoemd. In 1999, na een omvangrijke restauratie die 15 jaar gevergd had, werd het al eens heropend, maar enkele jaren later moest het alweer gesloten worden.

Het “Gouden Huis” werd door Keizer Nero in 4 jaar gebouwd, nadat hij het land geconfisceerd had dat door een brand in het jaar 64 platgelegd was. Een groot gedeelte van het huis werd door latere keizers weer vernietigd en Keizer Trajanus liet zelfs zijn Baden van Trajanus bovenop de Domus Aurea bouwen.

Bij de ingang van de Domus Aurea liet Nero een kolossaal standbeeld (45 meter hoog) van een geheel ontklede Nero plaatsen. Het standbeeld was geheel verguld en ook waren er her en der wat juwelen en andere sieraden op geplaatst.

Het “Gouden Huis” werd weerspiegeld in het meer dat zich toen bevond waar nu het Colosseum (dat genoemd is naar het standbeeld van Nero) staat.

Gedurende de Renaissance periode liet men gaten maken in de ondertussen ondergrondse plafonds van het “Gouden Huis” om er binnen te kunnen geraken. De fresco’s die tevoorschijn kwamen dienden als inspiratie voor schilders als Raphael. Veel van de personen die er toendertijd een kijkje kwamen nemen krasten of schilderden hun namen op de muren.

Er kan nog steeds maar een klein gedeelte van de oorspronkelijk 250 kamers en zalen van het “Gouden Huis” bezocht worden.

Bezienswaardigheden Domus Aurea

De spectaculairste zaal is de achthoekige eetzaal, waarvan het plafond versierd was met sterren en manen.

De Sala di Ettore e Andromaca is geillustreerd met scenes from Homerus’ Iliade

De Zaal van Achilles wordt gekenmerkt door de versiering in schelpvorm.

De Sala di Ninfeo had vroeger een echte waterval.

De Sala della Volta Dorata toont een fresco die Cupido verbeeldt op een door panters voortgetrokken krijgswagen. Ook zijn er wat satyrs die zichzelf vermaken met het aanranden van nimfjes.

Langs de gangen (cryptoportici) zijn soms wel 60 meter lange fresco’s van bloemen te zien.

De Domus Aurea Nu

Hoewel het monument deels gerestaureerd is, is de kans op verdere instortingen nog steeds aanwezig. Eventuele zware regenval, de wortels van de bomen op bovenop het “Gouden Huis”, verschillende faktoren kunnen aan dit gevaar bijdragen. Er zijn dan ook plannen om het Colle Oppio Park opnieuw in te richten, maar met een minder zwaar gewicht boven het monument.

Via della Domus Aurea 1 – 00184 Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *