Via Appia Antica Rome

Zeg het voort
Share

De Via Appia Antica is één van de oudste en zonder twijfel de beroemdste onder de zogeheten “herenwegen” van Rome. Langs de straat, die helemaal tot Brindisi in het uiterste puntje van Italië loopt en dus de verbinding vormde met Griekenland, bevinden zich verschillende beroemde bezienswaardigheden, waaronder een aantal catacomben, met een totaal van maar liefst 300 kilometer onderaardse gangen.

Weetjes Via Appia Antica Rome

Via Appia Antica Rome

Een stuk van de Via Appia Antica in 1858, geschilderd door Arthur John Strutt.

In de hoogtijdagen van het Romeinse rijk had de straat de bijnaam Regina Viarum, oftewel “Koningin van de Wegen”.

De Via Appia Antica is in 312 v. Chr. aangelegd door de censor Appio Claudio Cieco. Ze werd ook naar deze man genoemd, hetgeen redelijk ongewoon was: Normaal werden deze belangrijke straten in Rome genoemd naar hun functie (de Via Salaria oftewel de “zoutweg”) of naar hun eindbestemming (o.a. de Via Tiburtina, de Via Nomentano en de Via Praetoriana). Appio Claudio Cieco was overigens ook verantwoordelijk voor het eerste aquaduct dat in Rome gebouwd is.

Oorspronkelijk leidde de Via Appia Antica tot Capua, daarna werd ze verlengd naar Benevento, om uiteindelijk helemaal tot Brindisi te reiken. In Brindisi staat één van de zuilen die het eindpunt van de straat aangaf nog steeds overeind.

De Via Appia Antica begon bij de Porta Capena, naast het Circus Maximus. Toen de Aureliaanse Muren gebouwd werden, werd de ingang tot de stad verplaatst naar de huidige Porta San Sebastiano.

Het is langs de Via Appia Antica dat Spartacus en zijn leger van opstandige slaven in 71 vòòr Chr. gekruisigd werden nadat de rebellie de kop ingedrukt was.

Op Zondag is de Via Appia Antica, in ieder geval in theorie, autovrij.

Bezienswaardigheden Via Appia Antica Rome

De Villa dei Quintilli was zo indrukwekkend dat de toenmalige Keizer Commodus de eigenaars liet vermoorden en er zelf zijn intrek nam.

De Catacomben van San Callisto zijn de bekendste van alle Catacomben in Rome.

De Catacomben van San Sebastiano

De Catacomben van de Heilige Domitilla

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *